Mama & Kids

Werken op de basisschool van je kind?

Sinds een aantal maanden werk ik als invalkracht op de basisschool van Ifan. De eerste keer dat ik moest invallen was meteen in Ifan’s klas. Leuk maar tegelijkertijd ook verwarrend. Zowel voor hem als voor mij. Maar ik heb er wel bewust voor gekozen om te gaan werken op de basisschool van Ifan.

Afgestudeerd en dan?

Mijn laatste jaar stage heet een zogenaamde LiO-stage. Dit staat voor Leerkracht in Opleiding. Het betekent dat je in je eentje voor de klas staat, alles in principe doet, alleen nog niet de eindverantwoordelijkheid hebt. Ik liep deze stage in groep 6. Ik heb veel geleerd tijdens deze stage en alle vier de periodes (1 jaar in het totaal) afgesloten met een 9 (hoogst haalbare cijfer). Uiteraard was ik nog niet helemaal volleerd, dat ben je nooit, maar kreeg goede feedback en weet waar ik als leerkracht op moet letten.

Halverwege deze LiO-stage werd ik zwanger van Ifan. Vaak is het zo dat LiO-stagiaires blijven hangen op de school waar ze hun stage hebben gelopen. Door mijn zwangerschap heb ik mijn opleiding niet direct kunnen afronden en ben ik dus ook niet blijven hangen op deze school.

Toen Ifan 6 maanden oud was ben ik afgestudeerd. Ik heb dus een half jaartje langer over de opleiding gedaan. Toen ben ik gaan invallen op een Montessori school. Ik had daar ook een onderzoek gedaan voor mijn scriptie dus vandaar dat ik daar een ingang had.

 

Flexibele kinderopvang

Ifan ging flexibel naar het kinderdagverblijf. Het kinderdagverblijf was daarin erg makkelijk. Hij hoefde alleen maar een halve dag per week ‘vast’ op de opvang te zijn, de rest van de dagen konden we flexibel opnemen. Ik kon bellen om te vragen of er plek was en dan kon Ifan terecht.

Op een gegeven moment kreeg ik een baan voor drie dagen in de week als office assistent bij een ICT-bedrijf. Iets heel anders, maar het gaf me wel zekerheid. Zeker met Ifan op de opvang was dit een stuk prettiger.

 

Een vaste baan en een eigen bedrijf

Ik heb uiteindelijk 2,5 jaar op kantoor gewerkt. Ik heb dit met veel plezier gedaan en vond het erg leuk op mijn werk. Helaas merkte ik na een tijdje dat het werk toch niet was wat ik zocht. Het was te statisch, er was weinig uitdaging of plek voor spontaniteit. Ik miste het onderwijs.

Dus besloot ik toch weer voor meer onzekerheid te kiezen maar wel voor hetgeen dat me gelukkig maakte. Dit is ook de periode dat mijn blog begon te groeien en ik hier ook wat inkomsten uithaalde. Ook startte Ifan op de basisschool.

Ik ging weer invallen op de Montessori school. Dit heb ik toen een jaartje gedaan. Het invallen werd langzaam minder, maar mijn blog nam steeds meer toe. Ik vond het prima. Daarnaast was dit ideaal te combineren met de schooltijden van Ifan. Ik werkte thuis en kon er altijd voor hem zijn.

 

Het leraren tekort

Een half jaar geleden kregen we een brief van de stichting van de basisschool van Ifan. Er is op dit moment een enorm tekort aan leerkrachten en het is lastig om een invaller te krijgen. Ze vroegen of er ouders waren die de opleiding hadden gedaan en wel wilden invallen en of er ouders waren die de opleiding wilden gaan doen.

Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hier niks mee te doen. Ik ben naar de directrice gegaan om aan te geven dat ik mijn diploma’s heb en dat ik wel wilde invallen.

Al snel werd ik gebeld of ik wilde invallen. De eerste keer was meteen in Ifan’s klas. Dit was best leuk om een keertje te doen omdat je op deze manier wel een kijkje op een dag krijg wat je als ouder niet krijgt. Daarnaast was het ook wel verwarrend. Niet perse voor mij, maar wel voor Ifan. “Mama, juf, mama uhh juf?”. Ik heb aangegeven dat ik het prima vind om daar nogmaals in te vallen, maar als er iets geschoven zou kunnen worden zodat ik niet in Ifan’s klas sta, zou dat wel fijn zijn 😉

Ik ben nu een aantal maanden aan het invallen en heb al in verschillende groepen gestaan. Ik vind het prima te combineren met Ifan. Hij gaat ’s ochtends iets eerder mee naar school, en zit dan samen met de juffen in de aula. Je begrijpt dat hij zich dan helemaal het mannetje voelt! Na schooltijd weet zijn juf dat ik nog in de klas ben en mag hij wat langer in zijn eigen groep blijven, of haal ik hem op en komt hij even in mijn klas spelen. Dit gaat ontzettend goed.

Ik vind het alleen maar voordelen hebben om te werken op de school van Ifan. Mocht ik in vaste dienst gaan, dan zal ik uiteraard wel opvang voor hem regelen. Maar voor nu is het prima.

 

Hoe kijk jij daar tegenaan? Zou jij willen werken op de basisschool van je kind?

 

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You may also like

1 Comment

  • Marijke

    Ik doe het ook. Stond vandaag zelfs nog bij T voor de klas. En Ik vind het perfect!

    12 april 2018 at 21:47 Reply
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    %d bloggers liken dit: