Mama & Kids

Wat als je kind homo is?

Als ouder heb je een bepaald plaatje in je hoofd over de toekomst van je kind. En hoe stereotyperend ook, ik ga er vanuit dat Ifan later met een meisje thuis zal komen. Maar wat nou als hij homo blijkt te zijn? Dan zal je toch een flinke omschakeling moeten maken.

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

Homo’s en lesbiennes

Deze anekdote kreeg ik van de moeder van Ifan beste vriend. Zij fietste samen met haar twee zoons van school terug naar huis en hadden het over homo’s en lesbiennes. Het vriendje van Ifan roept: “Oh, dan zijn Ifan en ik ook homo! Want hij geeft mij altijd kusjes en ik wil wel met hem trouwen later!”

Ik vind het ontzettend waardevol om te zien dat kinderen nog zo puur en onbevooroordeeld zijn ten opzichte van homoseksualiteit. Volwassenen hebben al snel een mening, positief of negatief. Uiteraard overzien zij een situatie en kunnen hierover nadenken, maar zijn hierdoor ook bevooroordeeld.

 

Als je kind homo is

Ik kan natuurlijk alleen maar voor mezelf spreken, maar ik zou het geen enkel probleem vinden. Natuurlijk zal het omschakelen worden, maar zolang Ifan gelukkig is met zichzelf ben ik dat ook. Je verwachting is misschien anders en dat zal even tijd kosten om hier aan te wennen, maar ik vind het geen reden om dit niet te accepteren.

Een kind mag zijn wie hij is, hetero of homo, het maakt niks uit. Elk kind is bijzonder en uniek. En je bent niet ‘anders’ als je op iemand van hetzelfde geslacht valt. Het verandert je niet als persoon, het verandert niet je karakter dus waarom zou jouw mening ten opzichte van hem wel moeten veranderen?

Uit een lezerspeiling van Ouders Online bleek dat 71% van de ouders geen moeite zou hebben met de eventuele homoseksualiteit van hun kind (mocht dat aan de orde zijn), 19% twijfelde hierover en 10% van de ondervraagde ouders gaf aan dat ze er wel problemen mee zouden hebben (bron).

 

Kinderen en homoseksualiteit

Zoals je in onderstaand filmpje kan zien, merk je dat er voor wat oudere kinderen (die het beter begrijpen) toch al een bepaald gevoel meespeelt. Het praten over ‘het’ blijft lastig.

Ik ben zelf heel open en vrij opgevoed. Als ik een vraag had kon ik die altijd aan mijn ouders stellen. Zij probeerden hier altijd op zo’n goed mogelijke en leeftijds-correcte manier antwoord op te geven. Dit is iets wat ik als heel fijn en veilig heb ervaren en zeker ook zal toepassen in de opvoeding van Ifan. Ik vind het belangrijk om onderwerpen bespreekbaar te maken. Als je dan met zo’n situatie te maken krijgt, weet je in ieder geval waar je het over hebt.

 

 

Hoe zou jij er als ouder mee omgaan als je kind homo blijkt te zijn?

 

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

 

You may also like

1 Comment

 • Will Langenberg

  Als ik had gemerkt dat mijn kind homo was , zou ik er helemaal geen probleem van hebben gemaakt.
  We zijn toch allemaal mensen die liefde nodig hebben.

  6 april 2018 at 21:25 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: