Gastblogs, Healthy Lifestyle

Vraag het Lotte | Weinig slaap en trek in zoetigheid, help!

Ik trap vandaag af met de vraag van Kim, omdat deze voor waarschijnlijk veel (jonge) moeders herkenbaar is. “Ik krijg weinig slaap met onze dochter. Hierdoor heb ik vaak zin in zoetigheid, vooral aan ’t eind van de dag. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?”

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

Dit is heel herkenbaar en natuurlijk ook nog eens erg frustrerend. De trek in zoetigheid is te wijten aan twee oorzaken.

Weinig slaap

De eerste oorzaak is, zoals Kim zelf al aangeeft: te weinig slaap. Wanneer je trek in zoetigheid hebt, is je suikerspiegel waarschijnlijk gedaald en schreeuwt het weer om (snelle) suikers. Wanneer je niet uitgerust bent, kost het jouw lichaam extra veel energie om alles in balans te houden en als je hiernaast ook nog eens veel snelle suikers tot je neemt, zal dit effect groter worden. Je vult de energiebehoefte even aan, waardoor er een piek ontstaat, maar de dip hierna is des te groter.

 

Voeden of vullen?

De tweede oorzaak is hiermee dus ook gevonden: voedt jij je lichaam, of vul je hem? Neem je gezonde voeding overdag, waardoor jij je suikerspiegel zo veel mogelijk in balans houdt, of neem je veelal snelle suikers, waardoor je pieken en dalen krijgt?

De eerste oplossing spreekt voor zich, en dit komt neer op meer rust. Nu begrijp ik dat dit erg lastig is wanneer je gebroken nachten hebt. Probeer toch je momenten te pakken wanneer je kunt, ook overdag. Een powernap van tien minuten kan wonderen verrichten!
Te tweede oplossing is eenvoudiger: voed je lichaam, de hele dag door, in plaats van hem alleen te vullen.

Wanneer jij de hele dag door voeding tot je neemt waar jij jouw lichaam een plezier mee doet, zal de trek in zoetigheid aan het eind van de dag en in de avond waarschijnlijk nihil zijn, als hij al niet weg is!

 

Ontbijt, tussendoortjes en drink voldoende

Begin de ochtend met een goed ontbijt, waar je zowel fruit, eiwitten als koolhydraten in verwerkt. Kies voor volkoren of speltproducten wanneer je brood neemt, en kies voor onbewerkte muesli of havermout in de kwark of yoghurt.

Zorg voor een voedzaam tussendoortje wat bestaat uit goede vetten (noten, avocado) en fruit. Lunch wederom met volkoren of speltproducten en voldoende eiwitten. Ik raad ook altijd aan om groenten te nemen tijdens de lunch, zodat je de aanbevolen hoeveelheid van 300 gram per dag gaat halen.

Vervolgens kan je in de middag weer een tussendoortje nemen, wat bestaat uit fruit, snackgroenten en eventueel een volkoren of eiwitproduct. Dineer met voldoende groenten, een portie vlees en koolhydraten en neem in de avond eventueel nog een klein tussendoortje.

Drink gedurende de dag water of thee. Frisdrank, ranja en andere suikerhoudende dranken werken niet mee aan een stabiele suikerspiegel. Ze wakkeren je trek in zoetigheid aan en buiten dat vind ik het persoonlijk zonde om calorieën te drinken, ik eet ze liever!

Op deze manier voed jij je lichaam optimaal en zal je waarschijnlijk geen trek meer hebben in zoetigheid!

 

Liefs, Lotte
Gewoon Puur Lotte

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: