Mama & Kids, Persoonlijk

Mijn moederhart huilt, voor het eerst naar de basisschool

 Voor het eerst naar de basisschool. Iedere keer moet je je kind weer een beetje verder loslaten, en dat is moeilijk. Je kind loslaten is al moeilijk genoeg, maar als er dan ook nog een inval juf voor de klas staat die “ook maar in het diepe wordt gegooid” wordt het je nog wel moeilijker gemaakt.

Gisteren was Ifan al wat zenuwachtig om naar school te gaan. We merkten het in alles. Hij huilden snel, had geen zin in dingen en hij was opstandig. Gelukkig heeft hij vannacht goed geslapen en werd hij wakker met een grote glimlach. Gelukkig, dacht ik nog! Dit gaat vast goed komen!

We ontbeten samen, Ifan speelde samen met daddy nog wat toen ik me klaarmaakte. Jas aan, rugzak om en op naar school!

Aangekomen op de basisschool wachtten we tot de poort open ging. Veel kinderen stonden te springen om weer te beginnen, goed teken! We liepen het gebouw binnen en wilden zijn jas en tas gaan ophangen aan de kapstok. Er stonden veel kinderen en ouders dus ik besloot even aan de juf te vragen of hij al een haakje had en waar dit dan was. Alle kinderen hebben namelijk een eigen luizenzak voor de jassen en tassen. Tot onze verbazing was dit niet de juf waarmee we het kennismakingsgesprek hadden gehad. We stelden ons voor aan de juf en vertelden dat Ifan er vandaag voor het eerst was. Ik vroeg of er al een haakje voor hem was. “Nou, ik heb eigenlijk geen idee.” was haar antwoord. “Ik wordt ook maar in het diepe gegooid!”

Toen begon mijn bloed te koken. Als inval leerkracht op een basisschool heb je een overdracht gekregen. En als je dit niet hebt, om wat voor reden dan ook, schakel je. Je zegt niet tegen ouders dat je in het diepe gegooid wordt en dat je geen idee hebt. Je vangt een kind dat voor het eerst naar school gaat op en neemt hem aan de hand. Ifan zat zo verloren in de klas. Wij wisten ook niet waar hij moest gaan zitten. We hebben maar een beetje gedaan wat alle andere ouders ook deden.

Na een tijdje was het tijd om te gaan. We gaven hem een kus en liepen de klas uit. Gelukkig hoefde mijn held niet te huilen! Ik kan zijn gezichtje nog zo voor me zien. Overdonderd van alles wat er om hem heen gebeurd en eigenlijk niet wetend wat hij moest doen.

De tranen vinden zijn weg weer over mijn wangen… Wat ben ik blij als het 12:00 uur is en ik hem weer kan gaan ophalen om te zien of alles wel goed met hem gaat. Maar dan begint dit vanmiddag weer opnieuw.

Liefs, Charlotte ♥

Meer zien van mij? Volg me dan op: Facebook * Instagram * Twitter * Bloglovin’ * YouTube * Pinterest

You may also like

16 Comments

 • Bregje

  Oh lieve Charlotte wat is dit naar voor een eerste schooldag. Sowieso is een onvoorbereide leerkracht niet waar je op zit te wachtwn, maar dit helpt echt niet mee. Hopelijk heeft Ifan het heel erg naar zijn zin en haal je zometeen een stralend kereltje op! Sterkte! X

  4 januari 2016 at 11:13 Reply
  • Charlotte | Lovely Charlotte

   Dankjewel lieve Bregje! Ik hoop inderdaad ook echt dat al ik hem zo ga ophalen dat alles helemaal goed met hem is en hij vanmiddag met plezier weer teruggaat 🙂 Ik tel de minuten af 😉

   4 januari 2016 at 11:22 Reply
 • Rory

  Jeetje, wat een nare ‘eerste school’-dag. En wat een slecht voorbereid antwoord van deze inval juf. Hoe moeilijk je het zelf ook hebt. In de eerste plaats ben je verantwoordelijk voor al die lieve, kleine kindjes die juist nu zoveel begeleiding, troost en aandacht nodig hebben. Je kan er verder natuurlijk weinig aan doen (aan de situatie). En ik merk dat ik erg in het (ver)oordelen zit. Wie weet wat er allemaal aan vooraf is gegaan dat deze juf op deze manier dit antwoord geeft. In tweede instantie denk ik nu: heb vertrouwen in je kind. In zijn beoordelingsvermogen. Hij gaat zich redden. Indien mogelijk, probeer met de (inval)juf hier nog over te praten. Sterkte voor vandaag! Liefs

  4 januari 2016 at 11:53 Reply
  • Charlotte | Lovely Charlotte

   Ja, het was inderdaad een nare ervaring. Ik heb ook echt even een flink potje zitten huilen in de auto en thuis!
   Ik ben natuurlijk zelf leerkracht en ik vind dat ik van de leerkracht van mijn kind wél mag verwachten dat ze adequaat handelt. Je hebt niet voor niks vier jaar gestudeerd! En de manier waarop ze heeft gehandeld was niet adequaat. Vervanger of niet.

   Gelukkig ging het ’s middags een stuk beter en heb ik hem echt met een glimlach kunnen ophalen, mijn kleine held!
   Charlotte | Lovely Charlotte onlangs geplaatst…Mijn moederhart huilt, voor het eerst naar de basisschoolMy Profile

   4 januari 2016 at 19:16 Reply
 • Deisy

  Wat een vervelende ervaring zeg zo op zo’n -toch al hele spannende- dag. Ik denk dat je dit niet alleen aan de juf kunt toerekenen, maar ook misschien hoe de school er mee om is gegaan. Ik hoop in ieder geval dat het wel beter gaat worden, want dit is niet echt een manier van doen. Ik hoop in ieder geval dat je held zich kranig heeft gedragen en dat jullie met een grote glimlach samen weer vanmiddag terug kunnen gaan. Succes lieve dame.
  Deisy onlangs geplaatst…6 dingen om te onthouden in 2016 als het op goede voornemens aankomtMy Profile

  4 januari 2016 at 12:44 Reply
  • Charlotte | Lovely Charlotte

   Hij heeft zich zeker kranig gehouden en die glimlach die was er! Of dat nu was omdat hij zo blij was om mij weer te zien of omdat ‘ie het zo leuk had gehad weet ik niet, maar ach!

   Ik ad ’s ochtends nog wel even met de directeur gebeld en hij zei dat ze pas om 08:00 uur wisten dat de “vaste” juf ziek was. Is lastig, begrijp ik, maar dit praat haar handelen in mijn ogen niet goed.

   Dankjewel ♥ xx
   Charlotte | Lovely Charlotte onlangs geplaatst…Mijn moederhart huilt, voor het eerst naar de basisschoolMy Profile

   4 januari 2016 at 19:19 Reply
 • Vlijtig Liesje

  Ja, dat is best lastig als moeder. Je helpt je kind het meest door positief en opgewekt te zijn. Maar ik weet dat dit soms lastig is.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…KousenvoetjesMy Profile

  4 januari 2016 at 14:20 Reply
 • Mirjam

  Hai Charlotte. Zit hier op mijn werk achter mijn computer met traantjes. Lieve Ifan. Maar hij gaat het redden hoor! Samen met jullie. (Of die juf het gaat redden?) Liefs, Mirjam

  4 januari 2016 at 18:10 Reply
 • saskia

  Oh bah. Wat ontzettend onprofessioneel ook. Ik zou daar ook echt niet tegen kunnen en verhaal gaan halen bij de directeur denk ik. Het zijn wel kleine kinderen, en zo’n eerste dag is gewoon heel spannend. Ik hoop dat Ifan het alsnog heel fijn heeft gehad op school en dat de oude juf weer snel terug komt.
  saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Kapper, gourmet en rust!My Profile

  4 januari 2016 at 18:32 Reply
  • Charlotte | Lovely Charlotte

   Dankjewel! Ik heb de directeur ook meteen gebeld (toen ik klaar was met huilen 😉 ) Hij zei dat ze het pas héél laat wisten. Laat ik het zo zeggen, ik schoot niet echt veel op met zijn antwoord.

   Gelukkig heeft hij het verder wel leuk gehad. En ik hoop inderdaad ook dat zijn juf snel terugkomt!
   Charlotte | Lovely Charlotte onlangs geplaatst…Mijn moederhart huilt, voor het eerst naar de basisschoolMy Profile

   4 januari 2016 at 19:24 Reply
 • Lovely Pictures | Week #1 - Lovely Charlotte

  […] Ifan werd wakker met een grote glimlach en had er echt zin in! Helaas verliep de eerste dag niet helemaal zoals wij het in onze gedachte hadden, zeg maar gerust helemaal niet. Ik was ontzettend verdrietig en ook best wel boos. Ik schreef er een artikel over. […]

  6 januari 2016 at 16:20 Reply
 • Ifan's eerste week op school | Lovely Charlotte

  […] als je misschien wel gelezen hebt, ging de eerste ochtend niet helemaal zoals we voor ogen hadden. Zeg maar gerust, helemaal niet! Die ochtend hing ik dan ook meteen even aan de telefoon met de […]

  12 januari 2016 at 06:35 Reply
 • Alleen al bij de gedachte breekt mijn hart | Lovely Charlotte

  […] lees deze berichten niet tot nauwelijks, en scroll snel verder. Mijn moederhart kan zoveel leed echt niet aan. Ik heb een vriendin die dit soort bericht dus wel allemaal lees. […]

  2 september 2017 at 21:13 Reply
 • Werken op de basisschool van je kind? | Lovely Charlotte

  […] Dus besloot ik toch weer voor meer onzekerheid te kiezen maar wel voor hetgeen dat me gelukkig maakte. Dit is ook de periode dat mijn blog begon te groeien en ik hier ook wat inkomsten uithaalde. Ook startte Ifan op de basisschool. […]

  12 april 2018 at 20:01 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: