Interieur

Houd de warmte buiten met verduisterende rolgordijnen!

Veel mensen kiezen voor elektrische rolgordijnen vanwege het praktische gebruik, je kunt ook kiezen voor rolgordijnen omdat ze er mooi uitzien. Er wordt niet altijd rekening gehouden met de warmtewerende eigenschappen van raamdecoratie. Wanneer de zon op de woning gericht staat kunnen elektrische rolgordijnen de ideale oplossing bieden om de temperatuur in de kamer te reguleren, met compleet verduisterende rolgordijnen zijn er nog meer voordelen.

Inhoudsopgave

Warmtewering en isolatie met raamdecoratie

Gordijnen hang je vanwege de privacy in huis, het maakt de ruimte ook helemaal af. In de warme zomer heeft raamdecoratie nog een interessant voordeel; warmte buiten houden. Wanneer de zon niet in de kamer komt zal de ruimte ook niet zo snel opwarmen, verduisterende rolgordijnen houden de meeste warmte tegen. Zo hoef je niet enorm veel elektriciteit te verspillen aan airconditioning. Wanneer je thuis bent kun je met LED verlichting de kamer toch verlichten zonder de hitte van de zon. Wanneer overdag de zon schijnt kunnen elektrische rolgordijnen ervoor zorgen dat je in de avond lekker fris huiswaarts zult keren.

Elektrische rolgordijnen passen overal

De veelzijdigheid van elektrische rolgordijnen wordt nogal eens onderschat, laten we enkele praktijkvoorbeelden opsommen:

 1. Elektrische rolgordijnen in de huiskamer: Met een druk op de knop openen of sluiten de gordijnen zich, zelfs wanneer je in een andere ruimte bent op dat moment. Naast open en dicht kun je ook voorkeursprogramma’s instellen zoals halfopen. Op basis van de ligging van de woning en de stand ten opzichte van de zon kun je met verduisterende gordijnen precies de juiste instellingen kiezen.
 2. Elektrische rolgordijnen in de slaapkamer: In ruimtes met een kleinere oppervlakte zal de opwarming van de zon extra snel gaan, wanneer je overdag de gordijnen sluit kun je in de avond in een heerlijk koel bed stappen. Ook deze elektrische rolgordijnen kun je overal bedienen, via een app zelfs wanneer je niet thuis bent.
 3. Elektrische rolgordijnen in de kinderkamer: Wanneer je kiest voor hoogwaardige elektrische rolgordijnen zoals de PoweredBlinds van Somfy met een stille motor kun je zachtjes de gordijnen neer laten gaan zonder de kinderen wakker te maken. Je kunt elektrische rolgordijnen op een timer instellen of direct via de afstandsbediening of app bedienen.

Houd de warmte buiten met verduisterende rolgordijnen!

Verduisterende of lichtdoorlatende rolgordijnen?

Omdat we in dit artikel de nadruk leggen op warmtewerende raamdecoratie valt de keuze al snel op verduisterende elektrische rolgordijnen. Voor de volledigheid zullen we de voornaamste kenmerken van beide types benoemen:

Kenmerken van verduisterende rolgordijnen

 • Verduisterende gordijnen kunnen al het invallende licht tegenhouden voor een volledige verduistering. Zo ben je niet meer afhankelijk van het natuurlijk licht. Omdat rolgordijnen recht zijn kun je volledig zonder kieren een ruimte verduisteren.
 • Het werkt ook naar de andere kant; met verduisterende gordijnen geniet je van meer privacy in de woning omdat de voorbijgangers niet duidelijk kunnen zien of er personen in huis zijn en wat ze doen.
 • Hoe meer zonlicht er wordt geweerd hoe minder UV straling er in de ruimte zal komen. Dat is goed voor het meubilair, die zullen minder snel verkleuren door de UV stralen in de zon.
 • Verduisterende rolgordijnen kunnen net als alle (rol)gordijnen ook op maat worden gemaakt. Verduisterende rolgordijnen bestel je online of in de winkel, en zijn verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren en formaten.

Kenmerken van lichtdoorlatende rolgordijnen

 • Lichtdoorlatende rolgordijnen kun je sluiten zonder dat de lichtinval compleet wegvalt. Het felle licht wordt gefilterd en zachter gemaakt.
 • Je hebt de keuze uit vele verschillende soorten kleuren, daarmee zal de raamdecoratie overdag als een soort sfeerverlichting dienst doen.
 • In de avond is het duidelijk wanneer de woning bewoond wordt, dit heeft een inbraakwerend effect. In combinatie met “slimme” verlichting kun je hier ook tijdens de vakantie je voordeel mee doen.

Tips bij het gebruik van elektrische rolgordijnen

Hier zijn een aantal handige tips om optimaal gebruik te maken van elektrische rolgordijnen:

 • Je kunt de raamdecoratie automatisch met een lichtsensor laten openen en sluiten. Zo hoef je niet eens thuis te zijn om de gordijnen te bedienen.
 • Met een app kun je van over de hele wereld de gordijnen bedienen, bijvoorbeeld wanneer het weer omslaat of je de woning bewoond wilt laten lijken bij afwezigheid.
 • Elektrische gordijnen zoals de PoweredBlinds zijn aan elkaar te koppelen, daarmee kun je meerdere systemen door het huis met één afstandsbediening aansturen.
 • In combinatie met huisautomatisering zoals het TaHoma systeem van Somfy kun je de elektrische rolgordijnen koppelen aan de verlichting en andere apparaten. Zo kun je de lampen automatisch aan laten gaan wanneer de gordijnen sluiten.

Verduisterende rolgordijnen bieden meer voordelen dan je denkt, met name de combinatie van elektrische rolgordijnen binnen een smart home maakt het nog interessanter om voor dit soort raamdecoratie te kiezen. Informeer naar de mogelijkheden bij de specialist om de juiste keuze te maken.

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

Lovely samenwerking

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: