Mama & Kids

Maak een eigen squishy in het Tropenmuseum!

Het is feest in het Tropenmuseum! Nog t/m 2 september kan je 7 dagen in de week je creative hart ophalen in het museum. Wij kregen een uitnodiging om mee te feesten en een feestje slaan we natuurlijk nooit af! Aangezien we nogal een turbulente vakantie hebben gehad, waren we ook wel toe aan een uitje met z’n drieën 😉

Inhoudsopgave

Feest in het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum staat in het teken van Feest. Zo kan je er een eigen squishy, een recordatorio (cadeaudoosje) en een piñata maken. In de speciale feestwinkel kom je alles te weten over de feesten van de wereld.

Er zijn verschillende speurtochten te doen en er is een special rondleiding door de nieuwe tentoonstelling “Things that matter”. Bij deze tentoonstelling maak je kennis met tien grote maatschappelijke thema’s van vandaag zoals migratie en afkomst. Welke dingen zijn hierbij belangrijk en hoe passen ze binnen deze thema’s.

 

Maak je eigen squishy

Ifan werd meteen getrokken door de grote knutselhoek en wolk in het midden van het museum. De #wiewatwolk is erg indrukwekkend om te zien.

 

 

Allereerst mocht hij een tekening maken over een ding wat echt belangrijk voor het is. Waar kan je niet zonder en wat heb je over 20 jaar nog steeds? Het eerste wat bij Ifan opkwam was zijn Xbox 😉 maar na een paar vragen werd het toch Harry (zijn lievelingsknuffel). Deze tekenden we op het blaadje.

 

 

Toen we klaar waren kregen we een soort spons waar we het voorwerp op mochten natekenen. Met een beetje hulp van mij werd Harry getransformeerd tot heuse squishy. Hij werd ingekleurd en uitgeknipt, en klaar! Squishy Harry gaat – net als gewone Harry – overal mee naartoe 🙂

 

 

 

Maak een recordatorio en een eigen piñata

Nou is ons kind niet zo knutselaar dus hebben we deze overgeslagen en hebben we de rest van de tentoonstellingen bekeken.

Een recordatorio is een klein cadeaudoosje. Dit voorwerp wordt in Ecuador gebruikt tijdens feesten. Het geeft je een herinnering aan een fijne dag.

In Mexico worden verjaardagen vaak gevierd met een piñata. Deze is vaak in de vorm van een favoriet figuur van het kind, denk aan een eenhoorn of stripfiguur. De piñata wordt daarna gevuld met snoepjes of cadeaus. Ook leuk voor een babyshower trouwens 😉

 

De andere tentoonstellingen in het Tropenmuseum

Op dit moment zijn er naast “Thing that matter” nog 8 verschillende tentoonstellingen te zien in het Tropenmuseum

 • ZieZo Marokko
 • Body Art
 • Fashion Cities Africa
 • Afrofuturism
 • Heden van het slavenijverleden
 • Indonesië
 • Nieuw-Guinea
 • Zuid-Oost Azië

 

Helaas waren we net te laat voor de rondleiding van ZieZo Marokko. Wel hebben we gekalligrafeerd. Die tekens zijn nog bijzonder lastig om te maken!

 

 

We hebben elke tentoonstelling bekeken. De ene vluchtiger dan de andere 😉 Ifan vond de tentoonstelling over Indonesië vooral erg spannend omdat de poppen levensecht lijken. Het luisteren naar hen verhalen was ook bijzonder.

 

 

De tentoonstelling Zuid-Oost Azië was vooral erg cool omdat er zwaarden en andere wapens te zien waren. Uiteraard is dit voor een jongen zoals Ifan geweldig. Zijn hele belevingswereld draait om Ninja’s en dit werd in het Tropenmuseum prachtig tentoongesteld. Hier hebben we dus wat rustiger kunnen kijken.

 

 

Body Art was erg indrukwekkend. Er werd aan het begin een film afgespeeld van een man die volledig bedekt is met tatoeages. Hij had deze met make-up verborgen. In de video zie je dat de man de make-up verwijderd en de tatoeages zichtbaar worden. Zijn gezicht heeft iets weg van een skelet. Zowel geïntrigeerd als een beetje angstig hebben we samen de video gekeken.

Aangezien ik zelf een tatoeage van een vlinder op mijn pols heb was dit wel een leuke link.

 

 

Vroeger als kind was mijn perceptie van een museum altijd saai, oud en stoffig. De keren dat we een uitstapje maakten met de klas naar een museum was het vaak ook saai, oud en stoffig. Het Tropenmuseum geeft hier een heel nieuwe betekenis aan. Er zijn een hoop dingen te doen voor kinderen. Ze kunnen niet alleen kijken naar dingen, maar er zijn speurtochten, creative activiteiten, dingen die ze mogen aanraken en kunnen doen. De interactie van het museum is wat het voor kinderen een geweldige ervaring maakt!

 

Ben jij wel eens in het Tropenmuseum geweest?

 

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

Lovely samenwerking

You may also like

1 Comment

 • Pappablogt

  Ohw nee laat mijn dochter het niet horen. Helemaal weg van squishi mushi of hoe je het ook schrijft :p Wel een leuk museum om eens te gaan kijken.

  24 augustus 2018 at 17:02 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: