(Kids) Fashion, Lifestyle

Lifestyle | 8 tips van een basisschool juf

Dit schooljaar wordt mijn 6e jaar als groepsleerkracht. In die 6 jaar heb ik een aardig lijstje met musthaves voor een juf (of meester natuurlijk 😉) gemaakt. Want een aantal dingen zijn nou eenmaal onmisbaar als leerkracht. Dus bij deze 8 tips van een basisschool juf!

Inhoudsopgave

Van overschot naar tekort

Een jaar of 10 geleden behaalde ik mijn diploma als leerkracht in het basisonderwijs. Er was toen een flink overschot aan leerkrachten en was het lastig om een vaste baan te vinden. Na wat te hebben ingevallen, wat niet heel handig is met een baby, kreeg ik het aanbod voor een parttime baan bij een ICT bedrijf. Na 2,5 jaar met veel plezier hier te hebben gewerkt, merkte ik toch dat ik graag terug het onderwijs in wilde.

Toen mijn zoon zelf op de basisschool zat, kwam er vanuit het bestuur van zijn school over het lerarentekort. De vraag aan ouders was wie er de opleiding had gedaan of wie hem misschien wel wilden doen. Ik heb me toen gemeld bij de directeur van mijn zoon’s basisschool dat ik zo nu-en-dan wel wilde invallen. Dit begon inderdaad met af en toe een dagje, maar werd al snel een zwangerschapsverlof van een half jaar en toen een vaste aanstelling. Dit is nu zo’n 6 jaar geleden en nog steeds ben ik zó blij dat ik die keuze destijds gemaakt heb!

Dé tip van deze juf, drink voldoende!

Iets waar ik mezelf ook regelmatig op betrap dat ik het niet doen, voldoende drinken. Aan het einde van de dag zo’n zeurende hoofdpijn terwijl je nog stapel nakijk- en voorbereidingswerk hebt liggen, is geen goede combinatie…

Ik zorg er altijd voor dat ik een glas of fles in de klas heb die ik regelmatig probeer te vullen. Vooral dat vullen gaan nog wel eens mis, maar elke dag proberen we het weer opnieuw 😉

crop person sketching in notebook with pencil
Photo by Cup of Couple on Pexels.com

Persoonlijke dingen in je lokaal

Ik hou ervan als mijn lokaal gezellig is. Daarnaast vind ik het ook fijn als het er leuk en goed uitziet, ik ben hier tenslotte toch bijna meer tijd dan thuis. Ieder schooljaar struin ik m’n eigen huis af naar accessoires die ik niet meer gebruik en die wel een leuk plekje in mijn lokaal kunnen krijgen. Action, Kwantum en Sostrene Grene zijn ook goed winkels om leuke, betaalbare, accessoires te vinden. Zo maak je van het lokaal echt jouw lokaal!

Goede schoenen

Op een gemiddelde werkdag zet ik met gemak tussen die 8.000 en 10.000 stappen. Goede schoenen is dan natuurlijk erg belangrijk. Naast dat ik veel stappen zet, sta ik eigenlijk ook de hele dag.

Ik was eerder nooit zo van sneakers, het voelde niet al mij. Maar ik ben ze wel gaan waarderen. Een paar stevige, goede sneakers zijn namelijk echt onmisbaar. Waar ik vroeger altijd pijn aan m’n voeten had na een dag staan en lopen heb ik dat nu niet meer. Het zorgt voor minder vermoeide voeten en benen en daarnaast zit het ook veel prettiger.

Ik ben om, doe mij maar een paar hippe sneakers!

Ga op tijd naar huis

Nog eentje wat voor mij ook een aandachtspuntje is. Ik ga veel te vaak té laat naar huis (lees: bijna altijd). Op de een of andere manier lukt het mij maar niet om om 16.30 uur de lichten van het lokaal uit te doen en op de fiets te stappen. Nou moet ik zeggen, sinds ik afgelopen half jaar fulltime ben gaan werken, gaat het een stuk beter. Het is makkelijker om het werk dan te verspreiden over de gehele week. Aankomend schooljaar ga ik ook tot de kerstvakantie fulltime werken dus hopelijk kan ik het op tijd naar huis dan ook volhouden.

Muziek!

Na schooltijd zet ik zelf altijd een muziekje op. Meestal begin ik met de klas op te ruimen en wat schoon te maken. Niks lekkerder dan dit te doen met je favoriete nummers. Daarnaast vind ik het ook fijn om muziek op te zetten als de leerlingen lekker aan het knutselen zijn.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Als je ergens nooit genoeg van kan hebben, zijn het lijstjes 😉 Alle dingen die in m’n hoofd naar boven komen schrijf ik meteen op. Als ik dat niet doe vergeet ik het of ben ik met andere dingen bezig.

Lijstjes zijn ook fijn om af te werken. Zo probeer ik de afgelopen jaren een standaard lijstje op te bouwen voor na schooltijd, begin van het schooljaar en het einde van het schooljaar. Hierdoor hoef ik er niet ieder jaar weer opnieuw over na te denken.

En een leuk notitieboekje is hierbij natuurlijk een must!

lijstjes | tips van een basisschool juf
Photo by Polina Kovaleva on Pexels.com

Vraag om hulp

Iets waar wij als leerkrachten niet heel goed in zijn is hulp vragen. We vinden/denken dat we het altijd zelf moeten kunnen doen en daarnaast willen we een ander niet ten last zijn. Maar eerlijk, ik vind het nooit erg als een collega mij om hulp komt vragen, dus waarom zou ik ook niet een collega vragen als ik ergens niet uitkom. Afgelopen jaar heb ik voor het eerst groep 8 gedaan. Dit was een heel nieuwe wereld. De ervaren groep 8 leerkracht heeft mij veel geholpen en heb ik ook regelmatig om hulp gevraagd. Vond ze helemaal niet erg!

Moraal van het verhaal, doe het alsjeblieft gewoon! Niemand heeft iets aan een overwerkte leerkracht, zeker de leerlingen niet. Kom je er niet uit, loop je vast of krijg je het niet op tijd af, ben eerlijk en stap naar degene die je hiermee kan helpen/adviseren. Voor mij zou dit onze intern begeleider zijn of de directeur of dus een collega zijn.

Het is misschien lastig en spannend om dit te doen, maar doe het wel. Het is niks om je voor te schamen, het gebeurt iedereen wel eens dat je niet alles af krijgt. Je laat juist zien dat je het goed wilt doen.

Heb plezier in je werk

Leerkracht is natuurlijk in mijn ogen het leukste en mooiste beroep van de wereld. Ik probeer dit ook elke dag weer opnieuw te ervaren. Geen dag is hetzelfde, dat is juist wat ik zo leuk vind, en morgen is er altijd weer een nieuwe dag! Geniet van de leerlingen en van deze prachtige, belonende baan!

Veel liefs, Charlotte ♡

You may also like

1 Comment

 • Heidi

  Fijne tips voor die dat leerkracht zijn.
  Heidi onlangs geplaatst…Zomeravontuur. #20My Profile

  23 augustus 2022 at 07:13 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: