Mama & Kids

TaalExtra en Squla | Extra aandacht voor lezen!

Eind groep 3 merkten we dat Ifan lezen best moeilijk vindt. Hij blijft steken op AVI start en kom ook niet echt vooruit. Tijd om actie te ondernemen samen met Squla en TaalExtra!

Inhoudsopgave

Thuis oefenen met technisch lezen

Normaal gesproken ben ik, als ouder, niet iemand die snel extra thuis zal oefenen voor dingen op (basis)school. Ik vind dat kinderen al lang genoeg op school zitten en dat thuis voor ontspanning moet zijn.

Kinderen die iets moeilijk vinden op school kunnen hier al gefrustreerd genoeg van worden en dan vind ik dat je dit thuis zo veel mogelijk moet proberen te vermijden. Maar er zijn uiteraard altijd uitzonderingen, zo ook voor Ifan/ons.

Ifan vind lezen moeilijk. Hij vind het hierdoor ook niet leuk om te doen en probeert er op alle mogelijke manieren omheen te gaan. Einde van vorig schooljaar (groep 3) kregen we het advies om toch thuis te gaan lezen. We lazen Ifan al elke avond voor, maar hij moet zelf meer gaan lezen. Hoe meer hij leest, hoe makkelijker het ook zal gaan. Zo gezegd, zo gedaan en lazen we elke avond na het eten één bladzijde uit een boekje wat we van school hebben geleend.

Squla

Toen kreeg ik een mailtje van Squla of ik hun nieuwe programma TaalExtra zou willen uittesten. Ifan is hij erg ‘schermgevoelig’ 😉 dus Squla leek me wel een goed idee om op een leuke manier meer met lezen bezig te zijn. Zo hopen we dat we de druk er wat meer af kunnen halen en het plezier wat meer terug kunnen brengen in het oefenen met lezen.

Squla en TaalExtra

In samenwerking met dyslexiebehandelaren Marant, RID en ZIEN in de Klas heeft Squla drie verschillende methodes ontwikkeld om kinderen die moeite hebben met lezen extra te ondersteunen.

Tijdens het bestellen/aanmelden krijg je over alle drie de methodes voldoende informatie om de beste voor jouw kind uit te kiezen. Wij kozen voor Ifan voor TaalExtra van het RID.

TaalExtra RID

Deze methode is gebaseerd op de CODE behandeling die door de orthopedagogen en psychologen van het RID is ontwikkeld.

Het doel van deze methode is om problemen aan te pakken voordat er knelpunten ontstaan. Dus eigenlijk simpel gezegd, “Voorkom is beter dan genezen”.

De methode is opgebouwd uit steden. Elke stad is verdeelt in 4 stukken. Deze stukken zijn weer opgedeeld in verschillende quizzen. Aan het begin van elke (nieuwe) stad maakt je kind een instaptoets. Hieraan kan je zien wat het niveau is en of het kind enkele quizzen mag overslaan en dus onderdelen al beheerst.

Je krijgt bij deze methode natuurlijk het online gedeelte, maar je krijgt ook een poster met de steden. Hierbij horen stickers van de steden en een paspoortje met overzichten van bepaalde onderdelen.

Doordat er zowel een online als offline stukje is, blijft je kind gemotiveerd. Hoe leuk is het natuurlijk als je na het behalen van alle quizzen een sticker mag plakken?! Simpel, maar heel doeltreffend 😉

Hoe ziet TaalExtra eruit?

Er zijn vier verschillende dingen die kinderen kunnen doen in de app of op de computer. Steden, leesplekken, uitlegvideo’s en lezen.

Steden

Hier speelt je kind de quizzen en oefent hij dus. De levels zijn iedere keer anders en daardoor blijft het leuk! Per level verdient je kind punten. Deze punten aan je kind later weer uitgeven aan fysieke cadeau’s zoals cadeaubonnen of Squla merchandise.

Leesplekken

In een leesplek komen uitgebreide leesoefeningen aan bod, van losse woorden tot complete verhalen. Hierbij is er veel aandacht voor nauwkeurig, vloeiend en begrijpend lezen. In totaal zijn er vier leesplekken, namelijk: ‘de vuilnisbelt’, ‘de raketbasis’, ‘de waterpoel’ en ‘het pretpark’, lezen kun je natuurlijk overal! Ook hier mag je kind een sticker plakken op de landkaart als hij een missie voltooid heeft!

Uitlegvideo’s

In deze instructievideo’s wordt er uitleg gegeven door kinderen zelf. Hierdoor sluit het goed aan op de belevingswereld van jouw kind en stimuleert het om goed op te letten.

Lezen

Als extra leesoefening vind je in TaalExtra het luisterboek Daar is Daan. Lees samen met je kind een hoofdstuk, bevorder het leesplezier én oefen tegelijkertijd met lezen en luisteren. Daar is Daan gaat over leesproblemen, getreiter, vriendschap en humor. Het boek laat zien dat iedereen zijn eigen talenten heeft.

Per week krijg je als ouders een rapport in je mail van wat jouw kind die week heeft gedaan. Ook als je kind een instaptoets heeft gedaan krijg je hiervan de uitslag per mail. Je hebt dus goed zicht op wat jouw kind doet bij Squla.

Onze mening over Squla TaalExtra

Ifan

Ifan vind het leuk om te oefenen met TaalExtra, maar vind het ook leuk om andere vakken te doen bij Squla. Hij vindt het vooral erg leuk dat je punten kan verdienen en hier echte cadeautjes mee kan kopen.

Ook vindt hij het erg leuk om uitdagingen te spelen. Dit kan tegen zowel ouders als ‘vrienden’ (die ook Squla hebben). Als je wint mag je namelijk iemand bekogelen met waterballonnen!

Ouders

Het programma is erg uitdagend voor kinderen. De levels zijn heel interactief opgebouwd en door de geluiden en animatie ook heel aantrekkelijk voor kinderen.

Alles wordt voorgelezen en kan meerdere malen worden terug geluisterd. Fouten worden aan het einde van alle vragen nogmaals herhaald, zodat je kind, in principe, alle vragen goed maakt. Ik vind dit een heel goede manier. Kinderen raken hierdoor niet gedemotiveerd omdat ze niet het maximaal aantal punten kunnen verdienen (wat nu dus wel altijd het geval is) en je leert uiteraard van je fouten

Wat kost Squla en TaalExtra en een kortingscode!

TaalExtra kost bij een abonnement van 1 jaar € 8,95 per maand. Je kan ook kiezen voor een half jaar abonnement (€10,95 per maand) of voor een maandelijks abonnement (€12,95 per maand).

Als je daarnaast ook een Squla zelf erbij wil betaal je € 4,95 per maand extra. Nu tijdelijk € 3,95! Er is een opzegtermijn van 1 maand.

Je kan Squla spelen op een computer/laptop, tablet of mobiele telefoon.

Ben je nou ook helemaal enthousiast geworden? Dan kan je een jaarabonnement op TaalExtra en Squla aanschaffen met een fijne korting van €10,00 door de code ‘DSRGA‘ in te vullen bij het afrekenen!

Succes met lezen en veel liefs,
Charlotte 💕

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: