Interieur

Slapen op zolder? Het kan met deze 4 tips!

Wil jij slapen op zolder, maar is je zolder hier nog niet geschikt voor? Gelukkig maak je na wat aanpassingen een mooie slaapkamer van de zolder. Toch zijn er ook dingen waar je goed op moet letten. Lees in dit artikel 4 voorwaarden voor een slaapkamer op zolder.

Maak de ruimte leefbaar

Bij het leefbaar maken van de zolder gaat het met name om twee belangrijke dingen: ruimte en licht. In een krappe ruimte is het lastig om echt tot rust te komen en het is bewezen dat zonlicht goed voor je is. Helaas is een zolder vaak een krappe ruimte zonder goede lichtinval. Gelukkig los je dit in één klap op door het plaatsen van een goedkope dakkapel. Een dakkapel zorgt namelijk voor extra loopruimte én lichtinval. Zelfs als je jouw huis gaat verkopen heb je nog wat aan een dakkapel, je huis stijgt door een dakkapel namelijk in waarde.

 

Check of je dak goed geïsoleerd is

Zeker in oudere huizen is de zolder de ruimte van het huis waar de temperatuur het lastigst te regelen is. Je zit namelijk direct onder het dak, waardoor je meer merkt van de buitentemperatuur dan anders. Als je van plan bent op zolder te gaan slapen, is het wel zo prettig dat de temperatuur geen spelbreker is. Check daarom voordat je alles naar zolder verhuist eerst even of er goede dakisolatie is. Als dit niet het geval is, loop je het risico dat het in de winter ijskoud is en in de zomer juist weer bloedheet. Bovendien zijn de stookkosten behoorlijk hoger in een huis zonder goede isolatie. Vaak zegt het bouwjaar van het huis genoeg over de isolatie. Is jouw huis na 1989 gebouwd? Dan is het dak waarschijnlijk voldoende geïsoleerd.

 

Ga voor goede verlichting

Aan alleen daglicht heb je op zolder niet genoeg. Als het buiten begint te schemeren, is het wel zo prettig als je wat kunstlicht hebt op zolder. Helaas is niet iedere lamp geschikt voor op zolder. Je hebt namelijk vaak te maken met een schuin dak. Als jij graag een hanglamp wilt, is het verstandig om eerst te meten hoe laag de lamp maximaal mag hangen zodat jij er geen last van hebt, maar toch genoeg licht geeft. Als je liever geen hanglampen wilt, heb je de keuze uit staande lampen of wandlampen. Het is hoe dan ook belangrijk om goede verlichting te hebben op zolder.

 

 

Zorg voor een veilige trap

Niet ieder huis heeft standaard een trap naar de zolder. Mocht jij van plan zijn om de slaapkamer te verhuizen naar de zolder, is het wel verstandig om een veilige trap te installeren. Als je ‘s nachts naar het toilet moet, wil je niet van de trap vallen. Zorg daarom dat er altijd een trapleuning is om vast te houden. Heb jij een gladde trap? Denk er dan eens over na om een traploper aan te schaffen. Als je dit niet mooi vindt, is het ook mogelijk om speciale trapverf te kopen. Hier zit standaard anti-slip in verwerkt. Zo kies je zelf de perfecte kleur trap uit.

 

Waar bevindt jouw slaapkamer zich?

 

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

Lovely samenwerking

BewarenBewaren

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: