Mama & Kids, Persoonlijk

Racisme, piemels en de pieten discussie

Weet je wat ik nou zo erg vind? Dat mensen elkaar beoordelen op hun uiterlijk. Want blijkbaar  ben je niet goed genoeg als je kleiner, groter, dikker, dunner of een andere kleur hebt 😮 Of wanneer volwassenen zich overal mee gaan bemoeien, zoals bij de Pieten Discussie.

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

Rasisme

Ik kan echt niet begrijpen dat het uitmaakt of je een blanke, getinte of donkere huid hebt. Ik snap het gewoon niet. Van binnen zijn we toch allemaal hetzelfde? Hoezo moet je dan iemand anders behandelen omdat de huid van deze persoon een andere kleur heeft dan die van jou.

Waarom kan je op voorhand iemand al niet goed genoeg vinden, hoewel je deze persoon niet eens kent.

Hoe oppervlakkig en hypocriet moet je zijn om op deze manier tegen de wereld aan te kijken. Je leven zal waarschijnlijk heel klein en met name erg sneu zijn.

 

Piemels

Misschien een gekke wending in dit artikel, maar na het lezen van het volgende stuk zal begrijpen dat het hier naadloos bij aansluit.

Ifan heeft een vriendje en dit vriendje heeft een donkere huidskleur. Een tijdje geleden kwam dit vriendje na school bij ons spelen. De laatste tijd heeft Ifan een stuk meer interesse in kleuren en tekenen en begint realistischer naar de wereld te kijken (een koe is bijvoorbeeld niet paars maar wit met zwart). Hij heeft het dan ook vaak over de kleur ‘huidskleur’. Ik probeer hem dan te vertellen dat die kleur inderdaad zijn huidskleur is, maar dat niet iedereen dezelfde huidskleur heeft.

Afin, vriendje en Ifan zitten samen aan tafel om wat te drinken en een koekje te eten toen Ifan ineens zei: “Jij hebt niet dezelfde huidskleur als ik, jij bent bruin!” “Ja, klopt!” zegt het vriendje. En dat was het, verder werd er geen woord meer over gerept. Beide konden ze er niet mee zitten en was dat gewoon een feitelijke constatering.

Vervolgens gaan ze samen op Ifan’s kamer spelen. Ik ben ondertussen, op dezelfde verdieping, aan het werk in mijn kantoor. Beide moesten ze plassen. We hebben boven ook een wc en samen gingen ze dus plassen. Gebeurd op school vast ook vaker, dus ik liet het gaan.

Hoor ik ineens: “jij hebt ook een gekke piemel?! Hij is een beetje een gekke vorm en hij is ook bruin!” “Ja, dat klopt! En die van jouw is wit!” zegt het vriendje. Ik moest m’n best doen om m’n lach in te houden. Wat een ouwenelen zo samen 😂

Maar zo blijkt wel weer dat wij als volwassenen blijkbaar op latere leeftijd die veroordeling over elkaar leren te hebben. Kinderen hebben dit niet. Wat interesseert hen het nou of je bruin, wit of een andere kleur bent. Ik kan leuk met je spelen, en we vinden dezelfde dingen leuk. En daar gaat het om 💕

 

Pieten Discussie

De Pieten Discussie is toch wel een puntje wat bij dit verhaal hoort. Wederom terugkomend op mijn kind. Ifan heeft geen enkel benul van het feit dat de Pieten nu niet meer zwart zijn, maar met roetvegen of een regenboog op hun gezicht hebben.

In het begin vond ik het best lastig, de hele verandering. Het was een traditie waarmee ik groot ben geworden en dit doet toch iets met je als het zo plots veranderd word. Maar aan de andere kant, als het mensen kwetst, waarom zou je het dan niet veranderen? De kinderen, in ieder geval Ifan, heeft er helemaal geen last van. Voor hem is Piet iemand die snoepjes uitdeelt, bij Sinterklaas hoort en die felgekleurde kleding draagt. En of ‘ie nou zwart, roetvegen of regenbogen heeft, hij ziet het niet eens.

Dus waarom moeten we er zo’n discussie van maken. Dit feest is voor kinderen, niet voor volwassenen. En de volwassenen zijn de enige die er moeilijk over doen.

Laten we elkaar gewoon in onze waarden laten en ophouden met deze nutteloze dingen zoals de pieten discussie!

 

Handtekening Charlotte

You may also like

1 Comment

  • Merel

    Helemaal mee eens ja. Snap ook niet dat mensen hier überhaupt nog tijd aan besteden, lekker boeiend. Als de kinderen het naar hun zin hebben, zouden wij dat toch ook moeten doen? Het maakt hen allemaal geen bal uit. Ik heb ook besloten om me er niet te veel meer mee bezig te houden als het even kan en gewoon lekker feest te vieren, hoop echt dat heel veel mensen dat ook doen dan houdt die discussie vanzelf weer op.

    7 november 2017 at 09:41 Reply
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    %d bloggers liken dit: