Mama & Kids

De overeenkomsten tussen beleggen en het moederschap

Een paar weken geleden werd ik, en nog een aantal andere (mama)bloggers uitgenodigd op het kantoor van Robeco om het eens over beleggen te hebben. Ik ben echt een sukkel als het op financiën aankomt. Dus de avond van tevoren vroeg ik nog even een spoedcursus beleggen aan Dafydd. Na mijn vraag “Wat is beleggen dan precies?” moest hij hardop lachen. “Mamabloggers die gaan beleggen, dat kan toch nooit goed komen?!”.

Na mijn inwijding in de wondere wereld van het beleggen, begreep ik wat het nou was. Eigenlijk is het heel simpel. Beleggen betekent eigenlijk dat je ergens in investeert. Als het slecht gaat met je investering wordt het minder waard, maar als het goed gaat met jouw investering wordt het ook meer waard.

Met een zelfverzekerd gevoel stapte ik (na natuurlijk verkeerd te zijn gelopen, damn you Google Maps!) Robeco binnen. De presentatie was erg interessant en mijn enthousiasme is zeker aangewakkerd. Nooit verwacht dat ik financiën (buiten het consumeren dan) leuk zou vinden!

Wat nou echt is blijven hangen van de presentatie is dat beleggen verbazingwekkend veel overeenkomsten heeft met het moederschap. Ik hoor je denken “huh?!”, ik leg het je uit:

 

De overeenkomsten tussen het moederschap en beleggen 😉

 

Beleggen en het moederschap doe je voor een langere periode

Dat je levenslang aan je kinderen verbonden bent, hoef ik denk ik niet uit te leggen.

Als je gaat beleggen zal je dit ook voor langere tijd moeten doen. Je zal eerst moeten kijken naar je doel (waarvoor wil je beleggen, je pensioen of bijvoorbeeld de studie van je kind), de tijdsperiode en welk risico je wilt nemen. Hierna kan je kijken welke beleggingen hierbij aansluiten.

 

Voor beleggen en het moederschap is geld noodzakelijk

Wederom, dat kinderen veel geld kosten hoef ik je niet te vertellen.

Omdat beleggen risicovoller is dan sparen, is het verstandig om te beleggen met geld dat je op de korte termijn niet nodig hebt. Het risico bestaat dat je het geïnvesteerde geld kwijtraakt. Het is belangrijk om hierbij stil te staan. Kan je jouw maandelijkse lasten dragen, sparen én heb je dan nog geld over? Dan zou je na kunnen denken over beleggen.

 

Bij beleggen en het moederschap kan je wel wat hulp gebruiken

Moeder zijn kan soms zwaar zijn. Alle ballen in de lucht houden en ook nog aan jezelf denken. Hier kan je soms wel wat ondersteuning bij gebruiken.

Beleggen klinkt heel moeilijk. Als je dit helemaal alleen doet, zal je er ook echt voor moeten gaan zitten en zal je er veel tijd en aandacht in moeten steken. Omdat je als moeder vaak niet zoveel tijd hebt, kan Robeco je hierbij informeren. Robeco heeft op hun website handige tools hiervoor, bijvoorbeeld de KIDS-check. Met je beleggingsdoel, budget en beoogde rendement laat het je de optie zijn waaruit je zou kunnen kiezen.

 

Bij beleggen en het moederschap loop je risico

Je baby die je een kopstoot geeft, je kleuter die bovenop je springt, de kleerscheuren die je aan de bevalling hebt over gehouden, de strepen op je buik, om nog maar te zwijgen over de emotionele risico’s die je loopt als moeder.

Zoals ik net ook al zei, beleggen is risicovol. De kans is aanwezig dat je al jouw geïnvesteerde geld of een deel hiervan kan verliezen. Daarom is het handig om te weten dat je dit risico kan spreiden door in fondsen te beleggen. Daarnaast is het goed om op lange termijn te denken. Beleggingen kunnen een periode bijvoorbeeld minder waard zijn dan waarvoor je het gekocht hebt, maar het is ook mogelijk dat na een bepaalde tijd de koers weer omhoog gaat en je beleggingen een stuk meer waard zijn.

Zo’n fonds is opgebouwd uit verschillende investeringen, dit kunnen aandelen, obligaties of geld zijn. Bij Robeco zijn er specialisten hele dagen bezig om de doelstellingen van een fonds na te streven.

Als je belegt in een fonds dan koop je als het ware een stukje van al de verschillende investeringen in dat fonds. Als een van deze investeringen minder goed presteert, ben je niet direct veel geld kwijt en zal de klap minder hard aankomen.

 

De overeenkomsten tussen het moederschap en beleggen 😉

 

Na deze presentatie heb ik een rekening geopend bij Robeco. Ik ben ervan overtuigt dat beleggen niet moeilijk hoeft te zijn en ook heel aantrekkelijk kan zijn! En daarnaast heeft het ook iets spannend en uitdagends, iets dat mij aantrekt. Hoeveel risico ga je nemen je en hoeveel rendement behaal je? Blijft leuk om dit eens in de zoveel tijd te checken door middel van de handige app van Robeco!

Je (spaar)geld wordt elk jaar minder waard door inflatie. Op dit moment zijn de spaarrente historisch laag en is het met de huidige spaarrentes niet mogelijk om toekomstige prijsstijgingen (en op dit moment zelfs de inflatie) op te vangen. Nu zou dus een goed moment kunnen zijn om te beginnen met beleggen.

Ik ben erg benieuwd welk rendement ik ga behalen en hoeveel meer het mij op zal leveren dan sparen! Ik hoop hiermee over 12 jaar Ifan een mooie bijdrage te kunnen bieden aan zijn studiekosten.

Misschien leuk, tijdelijk krijg je € 25,00 startgeld als je een rekening opent en een inleg doet van € 50,00!

Wist jij wat beleggen is? En heb je er ervaring mee?

 

Handtekening Charlotte

Lovely samenwerking

 

 

Disclaimer Robeco: Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

You may also like

3 Comments

 • Jeanine

  Leuk dat je daarvoor uitgenodigd was! Lijkt me super interessant en mooo dat het je over de streep heeft getrokken om een rekening te openen. Wist zelf al wel het een en ander over beleggen maar nog lang niet genoeg. Ik investeer momenteel in koopzegels whaha

  2 november 2017 at 20:11 Reply
 • Money Talk | Sparen voor later, doe jij dat? | Lovely Charlotte

  […] andere manier van sparen voor later is beleggen. Beleggen is een vorm investeren en hierdoor wel met een groter risico dan je geld op een […]

  8 juni 2018 at 20:01 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: