Persoonlijk

Ik kreeg een trombosebeen na gebruik van de NuvaRing

Ik heb altijd al last gehad van een heftige menstruatie. Niet zozeer wat betreft het vloeien, maar wel op het gebied van pijn. Zonder paracetamol en ibuprofen kom ik mijn ’tijd van de maand’ niet door. Na mijn bevalling werd het alleen maar erger en besloot ik voor het anticonceptiemiddel de NuvaRing te gaan. Maar na een paar weken zat ik in het ziekenhuis met een trombosebeen…

Inhoudsopgave


Menstruatie

Ik was 12/13 jaar toen ik voor het eerst ongesteld werd. Na enige tijd werd dit regelmatig en had ik telkens wel buikpijn en rugpijn. Gelukkig was dit met paracetamol goed te verhelpen en viel het allemaal wel mee. Uiteindelijk ben ik de pil gaan slikken en dit hielp erg goed tegen de pijn. Nu had ik er nog wel wat last van, maar prima te doen.

Toen ik zwanger werd van Ifan vond ik het heerlijk dat al die tijd mijn menstruatie uit bleef. Geen buik- en rugpijn meer en geen gedoe met tampons en maandverband. De eerste menstruatie na de bevalling viel wel mee, maar de keren daarna waren een stuk heftiger dan dat ik gewend was. Alleen paracetamol was absoluut niet meer voldoende en al snel werd er ook ibuprofen aan het rijtje toegevoegd.

 

NuvaRing

Omdat ik niet zo’n fan van een heleboel pijnstilling slikken ben, ging ik naar de huisarts voor een gesprek over anticonceptie. Ik wilde iets wat mijn menstruatie milder zou maken en iets wat me zou beschermen tegen zwangerschap. We wilden wel meer kinderen, maar niet zo snel achter elkaar 😉 Na lang nadenken koos ik voor de NuvaRing.

 

Wat is de NuvaRing precies?

De NuvaRing is een vorm van maandelijkse anticonceptie. De ring wordt vaginaal ingebracht en blijft hier 3 weken zitten, daarna haal je de ring eruit en volgt je stopweek.

 

Hoe breng je de NuvaRing in?

Je brengt de ring in je vagina in als een soort tampon. De ring is flexibel en hierdoor kan je hem in elkaar duwen om hem gemakkelijk in te brengen. Je voelt er niks van en de ring blijft prima op z’n plaats zitten.

Het verwijderen van de ring is ook gemakkelijk. Je haakt met een of twee vingers achter de ring en trekt hem uit je vagina. Ook dit heeft een soortgelijk gevoel als het verwijderen van een tampon en doet dus geen pijn.

 

Wat zijn de voordelen van de NuvaRing?

Het leek mij een ideale oplossing. Van de pil kwam ik flink aan en drukte nogal een stempel op mijn humeur en daar had ik niet zo’n zin meer in. Daarnaast vond ik het erg prettig dat ik niet meer elke dag een pil moest slikken. Ik ben niet goed in het onthouden van dit soort dingen en vergat dit dus nog wel eens.

De NuvaRing breng je een keer in de drie weken in en verder hoef je je er geen zorgen om te maken. Daarna volgt een stopweek. Je kan er ook voor kiezen om meteen een nieuwe ring in te brengen en op deze manier je menstruatie over te slaan.

De NuvaRing geeft een geleidelijke hormoonafgifte zonder pieken of dalen en je kan de ring zelf inbrengen en verwijderen.

 

Ernstige bijwerkingen van de NuvaRing

Waar kan je allemaal last van krijgen tijdens het gebruik van de NuvaRing?

Vaak (tussen de 1 en 10% van de gebruiksters)

  • Infecties: schimmelinfectie van de vagina (zoals spruw), vaginaal ongemak als gevolg van de ring, jeuk aan de geslachtsorganen, afscheiding uit de vagina.
  • Spijsvertering: gewichtstoename.
  • Psychische stoornissen: depressiviteit, minder zin om te vrijen.
  • Zenuwstelsel: hoofdpijn of migraine.
  • Maag en darmen: buikpijn, misselijkheid.
  • Huid: acne.
  • Borsten en geslachtsorganen: pijnlijke borsten, bekkenpijn, pijnlijke menstruatie.
  • Algemene aandoeningen: verliezen van de ring.

 

De ernstigere en zeldzamere bijwerkingen van de NuvaRing zijn:

  • schadelijke bloedstolsels in een ader of slagader, bijvoorbeeld:

– in een been of voet (bijv. diepe veneuze trombose)

– in een long (bijv. longembolie)

– hartaanval

– beroerte

– ‘mini-stroke’ of tijdelijke verschijnselen zoals bij een beroerte (TIA)

– bloedstolsels in de lever, maag/darmen, nieren of ogen.

  • afscheiding uit de borst (borstuitvloed)
  • chloasma (geelbruine pigmentvlekken, zogenaamde ‘zwangerschapsvlekken’, vooral in het gezicht)

  • aandoeningen aan de penis van partners (zoals jeuk, irritatie en uitslag)

  • de ring niet zonder medische hulp kunnen verwijderen (bijvoorbeeld door vastzitten aan het vaginale weefsel)

  • vaginaal letsel door het breken van de ring.

 

Borstkanker en levertumoren zijn gemeld bij vrouwen die gecombineerde hormonale anticonceptiva gebruiken.

(Bron: Anticonceptie.nl)

 

Trombosebeen dankzij de NuvaRing

Wat is een Trombosebeen?

Bij een trombosebeen zit er een bloedstolsel in het bloedvat. Het stolsel sluit het bloedvat af waardoor het bloed niet meer goed rondgepompt kan worden.

 

Hoe ontstaat een trombosebeen?

Als er sprake is van trombose is de stolling van het bloed verstoord. Bloed hoort normaal gesproken te stollen bij wondjes. Nu stoelt het bloed terwijl er geen wond is en het stoel wordt onvoldoende opgeruimd.

Een trombosebeen ontstaat als zo’n stolsel een diepe ader afsluit, ook wel diepe veneuze ader genoemd. Dit kan gebeuren door:

  • minder beweging van de benen/kuiten door bijvoorbeeld een lange vliegreis of operatie
  • een verandering in uw bloed (bijvoorbeeld door hormonen zoals anticonceptie),
  • kleine beschadigingen in de aderen,
  • roken
  • zwangerschap,
  • operaties.

 

Klachten

Binnen twee weken begon mijn rechter onderbeen wat zeer te doen. Het voelde alsof ik flinke spierpijn in mijn kuit had. Toen het na een paar dagen nog niet weg was ben ik naar een fysiotherapeut geweest. Hij heeft het los gemasseerd en als ik nog last had mocht ik na een paar dagen weer terugkomen.

 

Gevoel van spierpijn: verwijzing naar het ziekenhuis

Het ‘spierpijn’ gevoel ging maar niet weg en de fysiotherapeut stuurde mij door naar de huisarts. De huisarts verdacht een trombosebeen en stuurde me weer door naar het ziekenhuis.

 

Echo

Daar werd een echo gemaakt en al vrij snel was duidelijk dat het inderdaad ging om een trombosebeen. Na een aantal vragen en bloedafname werd duidelijk dat de oorzaak de NuvaRing was.

 

De gevolgen van een trombosebeen

Medicatie

Dan ben je 23 jaar en heb je een trombosebeen. Voor mij is trombose altijd een ‘ver-van-m’n-bed-show’ en iets voor oude mensen.

De dag na de echo kwam een wijkverpleegkundige bij mij thuis om bloed te prikken. Aan de hand van de stollingswaarde in je bloed wordt er medicatie voorgeschreven. Ik startte als eerste met injecties.

Elke dag moest ik mezelf een spuit geven met bloedverdunners. Ik ben gelukkig niet zo bang voor naalden dus had ik er niet heel veel problemen mee, maar het bleef lastig. Als je ergens naartoe gaat moet je het niet vergeten mee te nemen en moet je altijd een rustig plekje opzoeken om de spuit te kunnen zetten.

Na 2 weken werden de injecties omgezet naar pillen. Elke week ging ik naar het ziekenhuis om bloed te prikken en dan kreeg ik per e-mail een schema van dosering.

 

Nooit meer anticonceptie door trombosebeen

Na een half jaar was ik er gelukkig van af en hoefde ik geen bloed meer te prikken of medicatie te slikken. Maar ik mag nooit meer anticonceptie gebruiken omdat ik nu gevoeliger ben voor het krijgen van trombose.

Mocht het nogmaals, om wat voor reden dan ook, gebeuren dat ik een trombosebeen krijg, zit ik mijn hele leven vast aan de medicatie.

 

Waarom de NuvaRing zo gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid

Ik was door mijn huisarts wel geïnformeerd over de bijwerkingen van (alle vormen van) anticonceptie. Ik wist dat je een verhoogder risico hebt op borstkanker als je de pil slikt en dat je trombose kan krijgen. Maar ik was niet op de hoogte dat je met NuvaRing een flink hoger risico hebt op het krijgen van trombose of een embolie.

 

Ik kreeg een trombosebeen na gebruik van de NuvaRing

Afbeelding uit de bijsluiter van de NuvaRing

 

Het risico staat gelijk aan het risico van de Diana 35 pil. Deze pil is al jaren niet meer verkrijgbaar in Frankrijk en dat zet je toch wel aan het denken…

 

Ik wil jullie hiermee niet afschrikken of bang maken, alleen op de hoogte stellen dat het dus niet altijd goed hoeft te gaan. Ik dacht ‘dat gebeurt mij toch niet’! Zo zie je maar weer, het kan iedereen overkomen. Als je op zoek bent naar een anticonceptie zorg er dan voor dat je eerst een goed gesprek met je huisarts/gynaecoloog aangaat voordat je ergens aan begint. Zij kunnen jou het beste adviseren en informeren over de vormen van anticonceptie en wat het beste bij jou past.

 

Wist jij dat je zo’n verhoogd risico op trombose hebt bij het gebruik van de NuvaRing?

 

Veel liefs,
Charlotte 💖

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: