Mama & Kids, Persoonlijk

Must See Documentaire | LIFE, ANIMATED

Naar mijn mening een van de beste documentaires die ik heb gezien. Diep ontroert keek ik naar LIFE, ANIMATED dat het leven van de autistische Owen Suskind laat zien.

 

Must See Documentaire | LIFE, ANIMATED

Autisme

De eerste drie jaar van zijn leven is Owen een “normaal” kind, wat lacht, praat en energiek is. Plotseling merken zijn ouders grote veranderingen in zijn gedrag. Hij wordt stiller, zijn taal ontwikkeling neemt af en hij keert in zichzelf. Uiteindelijk stopt Owen helemaal met praten. Na vele onderzoeken en observaties komen zijn ouders erachter dat Owen autisme heeft. Hun wereld stort in.

Het enige waar Owen wel op reageert zijn Disney films.

Owen spreekt al vier jaar niet meer en zijn ouders zijn ten einde raad. Op een middag staat zijn vader naar hem te kijken. Owen zit op zijn bed en bladert een Disney boek door, naast zijn bed ligt een knuffel van Lago, de papegaai van Jafar uit Alladin. De vader van Owen kruipt over de grond en pakt de pop. Op dat moment draai Owen zich om en kijkt naar de pop of hij een oude vriend ziet. Zijn vader begint via de pop een gesprek met zijn zoon. “Owen, hoe is het nou om jou te zijn?”. Owen geeft meteen een antwoord terug aan zijn vader, een letterlijke dialoog uit een van de Disney films.

Zijn vader beschrijft deze situatie alsof er een raam opengaat, het licht aangaat. Eindelijk hebben ze een manier gevonden om met Owen te communiceren!

 

Must See Documentaire | LIFE, ANIMATED

 

LIFE, ANIMATED

De film laat de reis die Owen maakt zien. Van gesprekken over tongzoenen met zijn broer en zijn eigen Disney klasje tot zijn afstuderen en op zichzelf gaan wonen.

 

Must See Documentaire | LIFE, ANIMATED

 

Ik vond het een heel bijzondere film om te zien. Het beeld dat de meeste mensen van autisme hebben is dat ze niet graag omgaan met anderen. Deze documentaire laat zien dat dit een vertekend beeld is. Owen wil heel graag interactie en contact met andere, maar weet soms simpelweg niet hoe hij dit moet doen.

Ook schetst de documentaire een duidelijk beeld van autisme. Wat is het en hoe kan dit tot uiting komen.

De film heeft me diep ontroerd, ontzettend laten lachen maar op bepaalde momenten had ik ook zeker tranen in m’n ogen. Met name als je het verdriet van de ouders van Owen ziet.

 

Must See Documentaire | LIFE, ANIMATED

Must See Documentaire | LIFE, ANIMATED

Als je geïnteresseerd bent in autisme, van documentaires houdt of een bijzondere film wilt zien raad ik je echt aan om naar LIFE, ANIMATED te gaan. De film draait vanaf 23 maart in de bioscoop.

 

Als je de trailer niet kan bekijken, klik dan hier.

 

Liefs, Charlotte ♥

Volg Lovely Charlotte ook via e-mail!

[do_widget id=blog_subscription-6]

You may also like

1 Comment

  • Hoe Tem Je Een Draak 3 mét winactie 🐲 | Lovely Charlotte

    […] alhoewel Ifan het soms best spannend vond hebben we hem afgekeken en waren we hooked! Wat een leuke film is dit! Dus toen we een uitnodiging kregen voor de premiere van ‘Hoe Tem Je Een Draak […]

    13 januari 2019 at 20:00 Reply
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    %d bloggers liken dit: