Persoonlijk

Money Talk | Sparen voor later, doe jij dat?

Is sparen voor later zinvol, of juist niet? “Als je dood bent kan je toch niks meer met het geld!” is een veel gehoorde opmerking. Maar moet je dan maar alles opmaken en niks achter de hand hebben? Wij vinden het belangrijk om wel te sparen voor later, zowel voor onszelf als voor Ifan.

 

Inhoudsopgave

Spaarrekening

Mijn ouders hebben altijd een spaarrekening voor ons gehad. Toen ik 18 was mocht ik dat geld gaan gebruiken. Dit hebben wij ook voor Ifan gedaan. Vanaf het moment dat hij geboren is hebben we een spaarrekening voor hem geopend.

Maandelijks storten we hier een bedrag op. Daarnaast wordt er door de opa’s en oma’s ook geld op gestort. Het is, met name voor mijn schoonouders in het buitenland, een manier om Ifan een cadeau te geven. Voor zijn verjaardag kreeg hij dan een paar ‘kleine’ dingetjes en er ging een bedrag op zijn spaarrekening.

Voor Ifan zal het later heel fijn zijn om zo’n bedrag te krijgen als hij bijvoorbeeld wil gaan studeren of een huis wil kopen. Het zal toch een flinke slok op een borrel schelen en dat is gewoon heel fijn!

 

Beleggen

Een andere manier van sparen voor later is beleggen. Beleggen is een vorm investeren en hierdoor wel met een groter risico dan je geld op een spaarrekening zetten. De koers kan namelijk dalen en stijgen. Maar hierdoor is het ook mogelijk dat je op de lange termijn veel meer rendement behaald dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet.

 

Praktische bespaartips

Abonnementen en andere vaste lasten

Het kan veel opleveren om eens kritisch naar je vaste lasten te kijken. Hoeveel betaal je bijvoorbeeld voor verschillende abonnementen die je hebt lopen, misschien loont het wel om energieleveranciers te vergelijken. Dafydd is hier een ster in en berekent het op de cent af, en dat heeft wel degelijk nut gehad.

Daarnaast is er met de meeste leveranciers ook wel te onderhandelen en kunnen ze vaak wel iets voor je betekenen.

 

Koopzegels

Wij sparen de koopzegels van de Albert Heijn. Je betaalt € 0,10 per zegel en je hebt 490 zegels nodig voor een vol boekje. Je hebt dus € 49,00 betaald voor alle zegels en krijg bij inlevering van een vol spaarboekje € 52,00. Dit betekent dat je dus € 3,00 heb gespaard, een goede investering als je het mij vraagt!

 

Overbode luxe; verkopen op Marktplaats

Kijk is goed rond in je huis, heb je spullen staan die misschien niet meer gebruikt? Probeer deze te verkopen op Marktplaats. Je kan hierbij denken aan meubels, servies of bijvoorbeeld kleding.

 

Zonnepanelen

Toen wij ons huidige huis kochten zaten er al zonnepanelen op het dak. Het is misschien niet iets waar je direct aan zou denken omdat het een vrij prijzige investering is. Maar binnen een paar jaar (afhankelijk van het aantal panelen) heb je de kosten eruit en gaan ze geld voor je verdienen. Wij merken een flink verschil in onze vaste lasten!

 

Verwarming

Zet de verwarming ’s avonds eens wat eerder uit. Het duurt best een tijdje voordat het afkoelt. Als je de verwarming iedere avond een uurtje voordat je gaat slapen uitzet, scheelt dit al een hoop!

Daarnaast zou je de verwarming ook overdag één of een half graadje lager zetten.

 

Sparen voor later, onzin of zinvol? Wat vind jij?

 

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

Lovely samenwerking

 

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You may also like

2 Comments

 • Francis

  Verkopen op marktplaats is slim maar ook erg leuk! Interessante blog.

  21 juni 2018 at 11:06 Reply
 • Arjen @ MoneyMeister

  Naast de reguliere manieren van sparen zoals beleggen, spaar ik sinds kort koopzegels in de Albert Heijn-app. Super kneuterig, maar het levert wel geld op!
  Arjen @ MoneyMeister onlangs geplaatst…Wat is de spaarquote, en waarom is deze zo belangrijk?My Profile

  16 juni 2020 at 17:14 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: