(Kids) Fashion, Lifestyle

Lifestyle | 8 tips van een basisschool juf

Dit schooljaar wordt mijn 5e jaar als groepsleerkracht. In die 5 jaar heb ik een aardig lijstje met musthaves voor een juf (of meester natuurlijk 😉) gemaakt. Want een aantal dingen zijn nou eenmaal onmisbaar als leerkracht. Dus bij deze 8 tips van een basisschool juf!

Van overschot naar tekort

Een jaar of 10 geleden behaalde ik mijn diploma als leerkracht in het basisonderwijs. Helaas was er toen een flink overschot aan leerkrachten en was er geen baan te vinden. Na wat te hebben ingevallen, wat niet heel handig is met een baby, kreeg ik het aanbod voor een parttime baan bij een ICT bedrijf. Na 2,5 jaar met veel plezier hier te hebben gewerkt, was het toch weer tijd om terug naar het onderwijs te gaan. Ik heb toen een tijdje ingevallen.

Toen mijn zoon zelf op de basisschool zat, kregen we als ouders een brief van het bestuur over het lerarentekort. De vraag aan ouders was wie er de opleiding had gedaan of wie hem misschien wel wilden doen. Ik heb me toen gemeld bij de directeur van mijn zoon’s basisschool dat ik zo nu-en-dan wel wilde invallen. Dit begon inderdaad met af en toe een dagje, maar werd al snel een zwangerschapsverlof van een half jaar en toen een vaste aanstelling. En nu ben ik daar nog steeds!

Dé tip van een basisschool juf, drink voldoende!

Iets waar ik mezelf ook regelmatig op betrap dat ik het niet doen, voldoende drinken. Aan het einde van de dag zo’n zeurende hoofdpijn terwijl je nog stapel nakijk- en voorbereidingswerk hebt liggen, is geen goede combinatie…

Ik zorg er altijd voor dat ik een glas of fles in de klas heb die ik regelmatig probeer te vullen. Vooral dat vullen gaan nog wel eens mis, maar elke dag proberen we het weer opnieuw 😉

crop person sketching in notebook with pencil
Photo by Cup of Couple on Pexels.com

Persoonlijke dingen in je lokaal

Ik hou ervan als mijn lokaal gezellig is. Daarnaast vind ik het ook fijn als het er leuk en goed uitziet, ik ben hier tenslotte toch 3 volle dagen in de week. Ieder schooljaar struin ik m’n eigen huis af naar accessoires die ik niet meer gebruik en die wel een leuk plekje in mijn lokaal kunnen krijgen.

Zo maak je van het lokaal echt jouw lokaal!

Goede schoenen

Op een gemiddelde werkdag zet ik met gemak tussen die 8.000 en 10.000 stappen. Goede schoenen is dan natuurlijk erg belangrijk. Naast dat ik veel stappen zet, sta ik eigenlijk ook de hele dag.

Ik was eerder nooit zo van sneakers, het voelde niet al mij. Maar ik ben ze wel gaan waarderen. Een paar stevige, goede sneakers zijn namelijk echt onmisbaar. Waar ik vroeger altijd pijn aan m’n voeten had na een dag staan en lopen heb ik dat nu niet meer. Het zorgt voor minder vermoeide voeten en benen en daarnaast zit het ook veel prettiger.

Ik ben om, doe mij maar een paar hippe sneakers. Deze pareltjes hieronder zijn van Norte-V. Ze zijn heerlijk zacht van binnen en je hoeft ze niet eens in te lopen. Een van mijn favoriete merken voor sneakers!

Notre-V sneakers | tips van een basisschool juf

Ga op tijd naar huis

Nog eentje wat voor mij ook een aandachtspuntje is. Ik ga veel te vaak té laat naar huis (lees: bijna altijd). Op de een of andere manier lukt het mij maar niet om om 16.30 uur de lichten van het lokaal uit te doen en op de fiets te stappen.

Muziek!

Na schooltijd zet ik zelf altijd een muziekje op. Meestal begin ik met de klas op te ruimen en wat schoon te maken. Niks lekkerder dan dit te doen met je favoriete nummers. Daarnaast vind ik het ook fijn om muziek op te zetten als de leerlingen lekker aan het knutselen zijn.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Als je ergens nooit genoeg van kan hebben, zijn het lijstjes 😉 Alle dingen die in m’n hoofd naar boven komen schrijf ik meteen op. Als ik dat niet doe vergeet ik het of ben ik met andere dingen bezig.

Lijstjes zijn ook fijn om af te werken. Zo probeer ik de afgelopen jaren een standaard lijstje op te bouwen voor na schooltijd, begin van het schooljaar en het einde van het schooljaar. Hierdoor hoef ik er niet ieder jaar weer opnieuw over na te denken.

lijstjes | tips van een basisschool juf
Photo by Polina Kovaleva on Pexels.com

Vraag om hulp als het niet lukt

Iets wat je misschien niet zo snel zal doen, maar alsjeblieft doe het gewoon. Niemand heeft iets aan een overwerkte leerkracht, zeker de leerlingen niet. Kom je er niet uit, loop je vast of krijg je het niet op tijd af, ben eerlijk en stap naar degene die je hiermee kan helpen/adviseren. Voor mij zou dit onze intern begeleider zijn of de directeur.

Het is misschien lastig en spannend om dit te doen, maar doe het wel. Het is niks om je voor te schamen, het gebeurt iedereen wel eens dat je niet alles af krijgt. Je laat juist zien dat je het goed wilt doen.

Heb plezier en lol

Leerkracht is natuurlijk het leukste en mooiste beroep van de wereld, en probeer dit ook elke dag weer opnieuw te ervaren. Geen dag is hetzelfde, dat is juist wat ik zo leuk vind, en morgen is er weer een nieuwe dag! Geniet van de leerlingen en van deze prachtige, belonende baan!

Veel liefs, Charlotte ♡

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: