Interieur

Interieur Inspiratie | Een lichtplan voor jouw huis

Verlichting is een belangrijk onderdeel van je interieur, maar wordt vaak niet veel over nagedacht. Een lichtplan maken voor jouw huis kan een goede start zijn om de verlichting eens een opfrisser te geven. In dit artikel geeft ik je tips over het maken van een lichtplan en ideeën op het gebied van lampen en armaturen.

 

Inhoudsopgave

Soorten verlichting

Elk ruimte in jouw huis heeft een andere functie. Voor elke functie heb je ook een soort licht, basisverlichting, functioneel licht en sfeerverlichting.

Natuurlijk heb je sowieso in elke ruimte van je huis verlichting nodig om te kunnen lezen, koken of werken. Dit wordt dan ook basisverlichting genoemd. Hiermee begin je bij het maken van een lichtplan.

 

Interieur Inspiratie | Een lichtplan voor jouw huis

Foto via Shutterstock

Het lichtplan

Om een lichtplan te maken begin je eerst met het tekenen van een plattegrond van de ruimte waar jij (nieuwe) verlichting wilt creëren. Het is handig als je deze ruimte op schaal tekenent. Vervolgens teken je alle meubels in de plattegrond en geef je aan welke activiteiten er plaatsvinden.

Een gedeelte van de ruimte kan best twee verschillende functies hebben. Zo kan je overdag werken aan de eettafel en ’s avonds eraan eten en lekker lang natafelen. Deze activiteiten vragen om verschillende soorten van verlichting.

Hierna ga je op jouw plattegrond aangeven welke soort verlichting je nodig hebt. Begin met de basisverlichting, ga dan verder met functioneel licht en eindig met sfeerverlichting.

 

Interieur Inspiratie | Een lichtplan voor jouw huis

Foto via Shutterstock

Verschillende lampen en armaturen

Er zijn oneindig veel mogelijkheden op het gebied van lampen en armaturen. Heb je al bestaande lichtpunten die in het nieuwe lichtplan passen dan kan je deze uiteraard gewoon laten zitten. Je zou er eventueel voor kunnen kiezen om de lichtbronnen te vervangen door zuinige LED lampen of LED spots in plaats van de huidige halogenen lampen.

Ga jij voor een vernieuwing van de huidige lichtpunten of voor die mooie staande lamp? Combineer je strak met sfeervol of kies jij voor één duidelijke stijl in jouw woning?

 

Interieur Inspiratie | Een lichtplan voor jouw huis

Foto via Shuttertstock

 

Bij functioneel licht zou ik sneller kiezen voor (dimbare) spots. Deze kan je veranderen van richting en doordat ze vaak dimbaar zijn kan je de sterkte van het licht aanpassen. In de keuken vind ik dit een echt must!

Voor de woonkamer vind ik een staande lamp erg mooi om sfeerverlichting te creëren. Kies voor een niet al te hoge lichtsterkte of kies voor een dimbare lamp zodat je ook voldoende licht hebt als je een boek wilt lezen maar niet verblind wordt tijdens het televisie kijken.

 

Interieur Inspiratie | Een lichtplan voor jouw huis

Foto via Shutterstock

 

Hoe zit het met de verlichting in jouw huis? Heb jij een lichtplan gemaakt?

 

 

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

Lovely samenwerking

You may also like

1 Comment

  • Sfeer in huis tijdens de feestmaand december! | Lovely Charlotte

    […] wordt met flikkerende lampjes, ook niet fijn voor de energierekening 😉 Ga voor gele/oranje verlichting, die geven het meeste sfeer en warmte aan je […]

    7 december 2018 at 20:03 Reply
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    %d bloggers liken dit: