Mama & Kids

Worden onze kinderen mietjes door minder risicovol spelen?

Ik ben niet een moeder die haar kind niks laat doen omdat hij zich dan wel eens zou kunnen bezeren. Met risicovol spelen heb ik geen probleem, maar ik heb wel zo mijn grenzen.

Natuurlijk zijn er wel grenzen. Ik laat mijn zoon echt geen boom omzagen met een kettingzaag. Sommige dingen hoeven ze niet te “voelen” om ervan te leren.

 

Beschermende opvoeding

Volgens het expertisecetrum van Nederland, VeiligheidNL, worden onze kinderen te beschermd opgevoed. Als we dit niet zouden doen zou dit een positief effect hebben op de mentale en fysieke gezondheid van de kinderen. Hierdoor zouden ze beter risico’s kunnen inschatten, wordt de zelfredzaamheid beter en hebben ze meer vertrouwen in zichzelf.

 

Risicovol spelen

Kort geleden is de campagne “Met een beetje risico kom je er wel” gelanceerd. Het doel van deze campagne is om kinderen in de leeftijd van 5 tot 7 jaar meer los te laten. De campagne richt zich op ouders, scholen en de overheid.

 

 

In bomen klimmen, zelfgebouwde hutten maken en (onder begeleiding) taken met een zakmes slijpen om er vervolgens met hamers en spijkers een hut van te bouwen, oftewel het risicovol spelen. Deze activiteiten zouden volgens het centrum een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen.

In de praktijk blijkt toch dat veel ouders moeite hebben met het los laten van hun kinderen en het risicovol spelen. Ze zijn bang dat het kind zichzelf pijn doen of wat andere ervan vinden.

 

Kom achter dat scherm vandaan!

Zelf ben ik van mening dat kinderen inderdaad best wat risicovoller mogen spelen. De meesten hangen maar voor een scherm en doen de hele dag niks anders dan zitten. Gaan naar buiten, klim in bomen, bouwen een hut en laat je fantasie de vrij loop.

Een goed voorbeeld hiervan is toen wij afgelopen zomer tijdelijk bij mijn ouders bivakkeerden. De kozijnen van een paar ramen moesten vervangen worden en hiervoor kwam een klusjesman die dit samen mijn vader ging doen. Ifan vond het geweldig om mee te kijken en wilde het eigenlijk ook heel graag meehelpen. Natuurlijk was dit niet heel handig dus kreeg hij van opa een aantal planken, een hamer en wat spijkers. De hele dag is ‘ie zoet geweest met het bouwen van een kunstwerk. Prachtig vond hij het!

En ja, hij heeft een aantal keer op z’n vingers geslagen. Maar zoals opa zegt, dat hoort erbij. Aan het einde van de dag kon hij een spijker perfect recht in een plankje slaan. Als we na de eerste keer dat Ifan op z’n vingers had geslagen het hadden weggelegd, was dit dus nooit gebeurd.

Uiteindelijk kreeg hij zelfs nog een zaag. Maar dan wel een ijzerzaag. Hieraan zitten namelijk geen scherpen tanden en kan hij er zichzelf niet serieus mee verwonden. Een echte zaag zou voor mij een duidelijke grens zijn. Alhoewel als hij het onder begeleiding had gedaan, had ik het wel goed gevonden.

 

Hoe doe jij dat? Mogen jouw kinderen risicovol spelen?

 

 Liefs, Charlotte ♥

Volg Lovely Charlotte ook via e-mail!

[do_widget id=blog_subscription-6]

You may also like

6 Comments

 • Leonie van Mil

  Ik ben ook voor risicovol spelen. Maar inderdaad ook met grenzen. Echt gevaarlijke situaties zoek ik niet op. Maar ik probeer wel zoveel mogelijk uit zijn weg te gaan en hem zelf alles te laten ontdekken
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mamasieraden van Names4everMy Profile

  7 april 2017 at 11:08 Reply
 • Tamara TS

  Ow serieus, heet dat tegenwoordig risicovol spelen? Wij noemden dat vroeger gewoon buitenspelen. Het valt me op dat de kinderen in mijn omgeving allemaal heel weinig mogen. Zelfs niet alleen naar het speeltuintje op de hoek als ze al 8 en 10 zijn. Met de auto naar de school 2 straten verder en niet met de fiets. Heel jammer, want het remt de zelfstandigheid.
  Tamara TS onlangs geplaatst…Mijn naamketting van Names4ever & Winactie!!!My Profile

  8 april 2017 at 23:11 Reply
 • Myrthe

  Bomenklimmen vond ik vroeger echt super!

  11 april 2017 at 21:54 Reply
 • Marjo

  Ik vind het heerlijk als de kinderen zo spelen en bewegen door het dorp. Natuurlijk moet je naar leeftijd en het kind kijken. Maar onze zoon van 7 mag alleen maar de speeltuin lekker spelen timmeren en soms doet hij iets dat ik denk oeps gevaarlijk maar gelukkig goed gegaan. Bijvoorbeeld bij een vriend spelen met een bijl om een stronk af te kappen. Maar het is goed gegaan en deed voorzvoorzichtig want papa zegt dat je altijd van je af moet doen! Lekker laten ontdekken en spelen

  18 april 2017 at 20:12 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: