Mama & Kids, Persoonlijk

Mijn kind is vaak ziek, en dat is mijn schuld!

In de eerste drie jaar van Ifan’s leven is hij vaak, maar dan ook echt vaak ziek geweest. Er zijn periode geweest dat hij om de week koorts had en verkouden was. En achteraf gezien zou dit wel eens mijn schuld kunnen zijn geweest.

Echt vaak ziek!

Het begon allemaal toen hij een paar maanden oud was. Een buikvirus deed zijn intrede en mijn kleine mannetje had het flink te pakken. Een dag of 5 heeft hij koorts en flinke diarree gehad. We wisten ons op een gegeven moment geen raad meer. Ik ben onze lieve huisarts nog steeds ontzettend dankbaar. Het is zo’n fijne man, die je ook echt serieus neemt. Ik mocht zo vaak bellen of langskomen als ik wilde, het was geen probleem. Iedere keer opnieuw werden we goed geholpen.

In Ifan’s tweede en derde jaar was hij ontzettend vaak verkouden en had hij ook vaak een aantal dagen koorts. Ik schoof het maar af op het kinderdagverblijf. Enigszins onwetend en aan de andere kant misschien ook wel een beetje ontkennend. Er is een periode geweest dat hij bijna wekelijks één of meerdere dagen ziek was. Na een paar dagen knapte hij dan weer op en ging het weer een week of twee goed. Ik weet nog dat ik me op een gegeven moment wel echt zorgen begon te maken. De huisarts stelde me toen (wederom) gerust. Kinderen zijn nou eenmaal veel ziek. De een wat meer dan de ander, maar het hoort er echt allemaal bij. En omdat hij telkens weer opknapt, was het geen zorgwekkende situatie.

 

Mijn kind is vaak ziek, en dat is mijn schuld!

 

Na 3 jaar eindelijk niet meer zo vaak ziek

Pas toen Ifan een jaar of 3 was, werd het ziek zijn minder. Het lijkt wel of het niet meer zo’n vat op hem heeft en als hij verkouden of niet lekker is heeft dit ook niet meer zo’n invloed. Hij krijgt niet meer meteen koorts.

Een aantal maanden geleden werd mij duidelijk waarom Ifan nou zo vaak ziek was. Het was een onderwerp wat op dat moment veel in het nieuws was. Kinderen die door middel van een keizersnede geboren zijn, hebben een verlaagd immuunsysteem. Dit heeft te maken met de bacteriën die baby’s, als ze middels en vaginale bevalling geboren worden, meekrijgen van de moeder.

 

Keizersnede én geen borstvoeding

Ifan is geboren met een keizersnede. Ik werd ingeleid omdat ik een beginnende zwangerschapsvergiftiging had. Na 12 uur weeën had ik nog maar 3 centimeter ontsluiting en ging Ifan’s hartslag niet goed. Er is toen besloten om een spoedkeizersnede te doen. Gelukkig op het juiste moment!

Naast dat Ifan met een keizersnede is geboren, heeft hij niet tot nauwelijks borstvoeding gehad. In het ziekenhuis viel hij bijna 10% af en was de druk om te voeden erg (te) hoog. Eenmaal thuis ging het helemaal niet meer. Ifan hapte niet goed aan en mijn productie kwam (dankzij de keizersnede) niet goed op gang. Doordat ik ook nog helemaal ondersteboven was van de bevalling heb ik besloten om er mee te stoppen. Ik wilde toen ook niet meer gaan kolven, ik was er echt helemaal klaar mee.

 

Schuldgevoel

Ik heb mezelf, de bevalling en het niet geven van borstvoeding, zo lang kwalijk genomen. Mijn lichaam liet me in de steek. De bevalling was nog tot daar aan toe, dat had eigenlijk niks met mij te maken. Maar dat ik dan ook geen borstvoeding had kunnen geven. Dit heeft me echt, eerlijk, 2 jaar gekost voordat ik er vrede mee had.

Ik denk dat deze twee factoren flinke invloed hebben gehad op het vele ziek zijn van Ifan. Maar het gekke is, ik heb me al zó schuldig gevoelt de eerste twee jaar, dat ik dat nu eigenlijk niet zo heb. Ik, wij, doen ons best om goed voor Ifan te zorgen. Geven hem alle liefde die we hebben en zijn goede ouders. En dat hij wat vaker ziek is geweest, tja, dat hoort er nou eenmaal bij.

 

Handtekening Charlotte

You may also like

12 Comments

 • Joke

  Mijn huisarts heeft ooit gezegd dat als ze vaak zien zijn in de eerste drie jaar ze straks op school een stuk minder vatbaar zijn!

  21 oktober 2015 at 09:16 Reply
  • Lovelycharlotte

   Hopen dat dat zo is dan 😉

   21 oktober 2015 at 14:20 Reply
 • Michelle

  ooo wat een herkenbaar artikel. Hier ook keizersnee en mislukte borstvoeding. Het schijnt ook te zijn dat kindjes die via een keizersnee geboren zijn en geen borstvoeding krijgen, door de minder goede darmflora, ook veel krampjes hebben. Eén keer raden hoe erg dat hier geweest is. En inderdaad, nu is mijn dochtertje om de haverklap verkouden, koorts etc. Zo zielig. Wij geven nu probiotica, maar of dat echt helpt…? Uit sommige onderzoeken blijk van wel, en uit andere blijkt dat het niets uitmaakt. Maar uiteindelijk doe je als moeder gewoon gigantisch hard je best. En een keizersnee krijg je omdat het leven van jezelf en/of je kind gevaar loopt…keus heb je dan toch niet. En borstvoeding kun je ook niet dwingen. Ik heb me ook erg lang schuldig gevoeld, maar sta daar nu iets nuchterder in. Hopelijk jij inmiddels ook wel…?

  9 februari 2016 at 16:06 Reply
  • Charlotte | Lovely Charlotte

   Ik denk dat het voor mij bijna twee jaar heeft geduurd tot ik vrede met én de bevalling én het mislukken van de borstvoeding. Ik kan me er nu niet druk meer om maken. Ifan doet het super en dat is het belangrijkste!
   Ik moet zeggen dat hij na ongeveer 3,5 jaar minder vaak ziek was. Lijkt wel of hij er overheen gegroeid is 🙂

   12 februari 2016 at 09:00 Reply
 • Rory

  Onbegrijpelijk dat ik dit artikel nog niet eerder heb gelezen. Ook hier een (spoed)keizersnede, na een natuurlijke bevalling tot 10 cm ontsluiting. Mila kwam er alleen niet uit. Geen millimeter. Ook hier een probleem met haar hartslag. Het ging echt niet goed. Gelukkig een adequate gynaecologe (op haar eerste werkdag/nacht nota bene) die geen seconde aarzelde. Ik was dan zo ‘gelukkig’ dat borstvoeding wel is gelukt. Ik heb het tot en met 11 maanden kunnen geven. Daar ben ik inderdaad dankbaar voor. Zeker omdat ik haar de eerste halve dag niet heb gezien (neonatologie) en ze werd bijgevoed onder veel dwang met kunstvoeding. Los daarvan herken ik het regelmatig ziek zijn. Gek genoeg pas tussen haar derde en vierde jaar. Daarvoor amper ziek geweest. Maar toen ze ziek was, was het inderdaad om de paar weken. En niet zomaar wat. Longontsteking, blaasontsteking. Pfff. Toch geloof ik inderdaad in fases. En overigens, wat mijn kinderarts altijd zei – toen Mila nog een heel klein baby’tje was – kinderen worden allemaal groot. Of dat nu met borstvoeding of kunstvoeding is. In dat laatste moeten natuurlijk ook allemaal goede stoffen zitten voor een kind. En alles wat je wel met borstvoeding kan geven is meegenomen. Maar wat niet kan of niet gaat of ook zelfs als je niet wilt. It’s up to de moeder.
  Rory onlangs geplaatst…Reactie op De kinderkamer personaliseren, iets voor jou? + WINACTIE door Rory BlokzijlMy Profile

  1 april 2016 at 09:07 Reply
 • Wat als je ouders niet in de buurt wonen? | Lovely Charlotte

  […] en drie dagen per week op kantoor werkte, heb ik meerdere keren met de handen in het haar gezeten. Ifan is de eerste vier jaar veel en vaak ziek geweest. Dit zorgde nog wel eens voor de nodige stress en paniek […]

  5 juli 2017 at 20:00 Reply
 • Merel

  Ah, een dikke knuffel met terugwerkende kracht (of schouderklopje haha). Je hebt een prachtige zoon op de wereld gezet, zo zonde eigenlijk dat je je als moeder zo schuldig kan voelen om iets waar je niets aan kan doen. Ben blij dat je ook schrijft dat je dat inmiddels niet meer voelt. Mooie blog, ga hem zeker delen! Xx
  Merel onlangs geplaatst…Waarom kinderen niet opruimen en andere pedagogische eyeopenersMy Profile

  15 september 2017 at 17:36 Reply
 • Karlijn Hamers

  Ik denk dat het daar helemaal niets mee te maken heeft. Ik heb een natuurlijke bevalling gehad en 6 mnd borstvoeding gegeven en ken meer moeders. Kinderen zijn nu eenmaal de eerste 2/3 jaar vaak ziek. Ze moeten weerstand opbouwen! Ik heb veel huidallergieen gehad en ik ben opgegroeit met borstvoeding. Ik wilde ook borstvoeding geven mede omdat ik ook hoorde dat het beter voor de weerstand was. Mijn dochter toch heel veel last van eczeem gehad en met tijden nog. Ook was ze de eerste 2 jaar veel ziek en wij ineens ook! Dus ik ben van die theorie afgestapt. Flesvoeding is mss nog wel beter. Mijn tweede heeft 2 maanden borstvoeding gehad en ben daarna overgestap naar de fles ivm medicijngebruik. Maar man o man, vond de fles heerlijk! Zo kon mijn man ook een keer snachts eruit en kon ik ook gewoon een middagje shoppen zonder kids!
  Denk dat het per kind verschild hoe ze opgroeien maar ik geloof niet in wel of geen borstvoeding of natuurlijke bevalling of keizersnede dat dat zoveel invloed heeft.

  24 september 2017 at 08:24 Reply
 • daphy

  Hoi ik heb ook zwangerschapsvergiftiging gehad , maar wel borstvoeding gegeven wel 4 jaar!maar ondanks dat en het was een gewonen bevalling verder , maar ondanks dat is mijn zoon heel vaak ziek en zelfs nu hij 6 is nog steeds. Wel had ik een enorm vitamine d gebrek dus waarschijnlijk hij ook. en door de pre eclampsie zijn ze misschien toch niet zo fit als andere kinderen? Hij was met 3 weken met rs virus op de kinder ic opgenomen dus het is echt niet jou schuld hoor echt niet!Anders zouden alle flesgevoede kindjes toch altijd ziek zijn!en mijn borstgevoede kind niet en die van mij zijn allebei heel vaak ziek geweest.

  16 juni 2018 at 05:56 Reply
 • Inez

  Mijn zoon is nu 7. Normale bevalling en 9 maanden borstvoeding. Daarna is hij tot 2,5 jaar om de twee weken ziek geweest, koorts variërend van 2 tot 5 dagen. Er is van alles bekeken in de harden erna, 4 kiezen verwijder, misschien een ontsteking. Amandelen uit keel en neus verwijderd. Inmiddels minder vaak maar bog steeds veel vaker koorts dan mijn dochter. We lopen bij een kinderarts maar we komen er niet achter wat het is. Mijn dochter is wel met een keizersnede te wereld gekomen en ze is zelden ziek. Voel je dus niet te schuldig het kan aan allerlei factoren liggen. Ze blijven ondanks alles de mooiste cadeautjes die je kunt krijgen.

  27 juni 2018 at 22:33 Reply
 • Kind Is Vaak Ziek - Mijn Kind Is Altijd Ziek. Is Dat Nog Wel Normaal? - Nieuws

  […] 4. Mijn kind is vaak ziek, en dat is mijn schuld! | Charlotte Evans […]

  24 juni 2022 at 16:12 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: