Mama & Kids

Je kind leren fietsen in 5 stappen!

Als je dit stappenplan volgt, is het niet moeilijk om je kind te leren fietsen. Wel is het belangrijk dat je niet zomaar iets doet, want door het kind in een lastige situatie te brengen veroorzaak je bij jezelf en bij het kind frustratie. Het is belangrijk voor het kind om het fietsen op een speelse manier aan te leren, zodat het leren fiets leuk blijft. Maak er een feest van.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Inhoudsopgave

Kies de juiste omgeving

De omgeving waar je het kind gaat leren fietsen is belangrijk. Het beste is een ondergrond zoals een geasfalteerde straat. Vaak denken ouders dat het beter is om het kind op gras te leren fietsen, omdat het kind dan zachter valt. Doordat de banden op het gras minder grip hebben, en er meer rolweerstand is, moet het kind harder trappen om niet te vallen. De kans is dus veel groter dat het kind ten val komt. Kies daarom een omgeving met een harde ondergrond met veel ruimte, zodat het kind niet snel tegen objecten aan kan fietsen.

 

Je kind leren fietsen in 5 stappen!

Afbeelding via Shutterstock

Begin niet te vroeg

Elk kind is anders, en elk kind zal het fietsen in zijn/haar eigen tempo leren. Zorg dat wanneer je je kind leert om te fietsen, deze eerst kan fietsen met zijwieltjes. Dit is een goede opstap naar zelfstandig fietsen zonder zijwielen. Met zijwielen op de fiets hoeft het kind niet bang te zijn om te vallen, en kan deze wel vast leren te trappen, te remmen en te sturen.

Let op: bij de aanschaf van een kinderfiets is er altijd sprake van ‘inchmaten’. Bij volwassenen gaat het over framematen. 12 inch kinderfietsen zijn altijd voorzien van zijwielen. Mocht je kind er aan toe zijn om zonder zijwielen te fietsen dan kan je de zijwielen er af monteren. Voor meer informatie kan je op de website van Fietsen op Fietsen kijken. Hier lees je ook meer informatie of het uitkiezen van de juiste inchmaat.

 

Bouw het los fietsen geleidelijk op

In het begin is het belangrijk dat je het kind helpt met fietsen zonder zijwieltjes. Je wilt dat het kind zelf leert fietsen, ga dus niet het zadel of het stuur vasthouden. Het is beter om de bagagedrager vast te pakken of het kind zelfs helemaal los te laten, waarbij je achter het kind blijft staan en zorgt dat deze niet omvalt. Zo kan het kind stap voor stap leren om op een fiets zijn of haar evenwicht te behouden. Kinderen leren heel snel om hun evenwicht te behouden, de meeste kinderen kunnen na een half uur oefenen al een stuk alleen fietsen.

 

Tijd voor de volgende stap

Nu het kind een stuk alleen kan fietsen, is het belangrijk om te leren hoe je weg kunt fietsen. Je kunt dit leren door het kind eerst met één voet op het pedaal te plaatsen, en met de andere voet op de grond. Leg het kind uit dat je heel hard op het pedaal moet duwen, en tegelijk af moet zetten met de voet welke op de grond staat.

Tip: voorkom diefstal van een kinderfiets en gebruik een kwalitatief slot. Sloten speciaalzaak is de marktleider op het gebied van online sloten. Zorg tevens dat het slot makkelijk in gebruik is.

 

Blijven oefenen

De meeste kinderen kunnen al remmen, omdat ze voor het los leren fietsen hebben geleerd om met zijwieltjes te fietsen. Elk kind is anders, raak dus niet gefrustreerd als het niet meteen lukt want dit zorgt ook voor frustratie bij het kind.

Leren fietsen is voor kinderen dus vrij makkelijk aan te leren. Doe dit wel op een veilig manier, in de juiste omgeving en met een helm op

Zoek je nog meer praktische tips voor het leren fietsen? Op YouTube vind je tal van video’s van mensen die hun kind leren fietsen.

 

Wanneer hebben jullie kinderen leren fietsen?

 

You may also like

2 Comments

 • Roelina

  Goeie tips! Wij hebben een loopfiets, zoonlief balanceert nu al heel goed. Of we ooit aan zijwieltjes gaan beginnen… ik denk dat het niet eens nodig is. Ik kan een loopfiets als opstap naar echt fietsen dan ook echt aanraden.
  Roelina onlangs geplaatst…Ik ben de moeder van drie kinderen, kijk maarMy Profile

  21 juli 2017 at 09:54 Reply
 • 5 tips voor het aanschaffen van een moederfiets | Lovely Charlotte

  […] veel mensen zonder kinderen kiezen voor een moederfiets. De meest genoemde reden is dat de fiets comfortabel zit door het grotere zadel en stabieler staat wanneer deze op de standaard staat. Dit […]

  4 juli 2018 at 20:00 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: