Mama & Kids

Krijgt jouw kind wel eens een corrigerende tik?

Een corrigerende tik, een pak voor je broek, een draai om je oren. Je kind slaan, doe jij dat wel eens? Volgens Unicef worden wereldwijd 60% van de eenjarige kinderen fysiek gedisciplineerd. Driekwart van de twee tot vier jarigen worden mishandeld.

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

Wereldwijd worden er veel kinderen mishandeld

Laat ik voorop stellen dat ik absoluut tegen het slaan van je kind ben en dat ik het verschrikkelijk en misselijkmakend vind dat er zoveel kinderen wereldwijd fysiek gedisciplineerd of mishandeld worden. Intens verdrietig word ik van zo’n nieuwsbericht.

Ik ben ervan overtuigd dat kinderen dingen niet expres doen. Ze hebben het besef nog niet om te begrijpen dat ze iets met opzet kunnen doen, uitzondering daar gelaten natuurlijk. Kinderen zijn van nature pure en goede personen. Er schuilt geen kwaad in ze. Maar dit is iets wat je zelf wel eens uit het oog kan verliezen.

 

Een corrigerende tik

Ik heb Ifan één keer een tik gegeven. Tenminste, als je dat een tik kan noemen. Hij was denk ik tussen de 1 en 2 jaar. Ik was hem aan het verschonen op de commode en hij bleef maar met zijn benen in mijn borsten aan het trappen. Natuurlijk was ik op dat moment ook nog ongesteld en dat kunnen de dames niet zoveel hebben 😅

Ik had hem al twee keer gewaarschuwd dat hij ermee moest ophouden (hij was oud genoeg om dit te begrijpen), maar bleef doorgaan. Uiteindelijk heb ik met twee vingers een tikje op z’n been gegeven.

Ifan schrok zo dat ‘ie in tranen uitbarsten, en ik ook. Man, wat voelde ik me intens slecht. Een kind slaan, dat doe je toch niet. Blijkbaar heeft het zo’n indruk achter gelaten dat hij het daarna niet meer heeft gedaan of na het waarschuwen ermee stopte.

 

Fysiek disiplineren

Ifan heeft ook een fase gehad waarin hij, heel bewust, aan m’n haar trok en hij heeft een tijdje gebeten. Ik heb hem toen eens terug aan z’n haar getrokken en (zachtjes) terug gebeten. Misschien wat omstreden, maar op een gegeven moment was ik het zó zat!

En ik kan je vertellen, het werkte wel. Maar als het niet had gewerkt betekende dit niet dat ik het dan nogmaals zou doen en dat harder of zo. Dan was ik op zoek naar een andere oplossing gegaan.

 

Wat vind jij, mag je je kind een corrigerende tik geven? Heb je dat wel eens gedaan?

 

Handtekening Charlotte

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: