Lifestyle

Juridisch probleem zonder verzekering? Dit moet je doen!

Heb je een juridisch conflict, maar ben je niet verzekerd voor rechtsbijstand? Dan zijn er gelukkig nog andere manieren waarop je rechtshulp kunt ontvangen. In dit artikel zetten we een aantal opties voor je op een rij.

Optie 1: Prepaid rechtshulp

Een rechtsbijstandverzekering kun je niet afsluiten met terugwerkende kracht. Op het moment dat het conflict ontstaat is, moet je dus al verzekerd zijn voor rechtsbijstand. Sommige verzekeraars bieden daarom ook prepaid rechtshulp (of Rechtshulp on demand) aan. Dit is juridische hulp op maat die je voor een vast bedrag kunt inkopen. De juristen kunnen je helpen met problemen op allerlei gebieden. Denk aan een conflict op je werk, het verhalen van letselschade, of andere juridische problemen op het gebied van wonen, kopen en zakelijk ondernemen.

person putting coin in a piggy bank
Photo by cottonbro on pexels.com

Optie 2: Het Juridisch Loket

Heb je een bescheiden inkomen en vermogen? En ben je geen zzp’er, freelancer of ondernemer? Dan kun je gratis terecht bij het Juridisch Loket. Deze organisatie heeft 30 vestigingen verspreid over het hele land en wordt gefinancierd door de overheid. Als je juridische bijstand nodig hebt, dan kun je bellen of langsgaan bij een van de vestigingen bij je in de buurt. Ook met juridische vragen kun je hier terecht. De juristen van het Juridisch Loket kunnen je helpen met advies, tips, informatie en voorbeeldbrieven op allerlei gebieden: van huiselijk geweld en seksueel misbruik tot een verkeersongeval.

Is er geen vestiging van het Juridisch Loket dichtbij en wil je je juridische probleem liever niet telefonisch bespreken? Zoek dan een rechtswinkel bij je in de buurt voor kosteloos juridisch advies.

Optie 3: Advocaat

Het kan zijn dat je een rechtszaak wil starten, dat er een rechtszaak tegen je is aangespannen of dat je zelf betrokken bent bij een rechtszaak. In dat geval is een advocaat meestal verplicht. Een advocaat inhuren is niet goedkoop: meestal ben je per uur zo’n €125 tot €250 kwijt. Als je weinig verdient en weinig vermogen hebt, dan kun je in aanmerking komen voor een pro-deo-advocaat. Je hoeft dan niets of maar een klein deel van de kosten te betalen.

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: