Mama & Kids, Persoonlijk

Je kind op de mond kussen, hell no!

De Beckham’s liggen zowel vorig jaar als dit jaar zwaar onder vuur doordat ze een foto op Instagram plaatsten waarbij ze hun kind op de mond kussen.

 

Je kind op de mond kussen

Iedere avond voor het slapen gaan geef ik mijn zoon een kus. ’s Ochtends als ik hem naar school breng ook en als hij ergens naartoe ga ook. En ja, op zijn mond.

Waarom zou je als ouder je eigen kind geen kus op de mond mogen geven? Voelt het niet goed, of ziet het niet goed uit? Geeft het een verkeerd beeld af aan de maatschappij of zorgt het voor verwarrende gevoelens bij je kind?

Voor mij is het belangrijk om hier onderscheid in te maken. Wat andere van mij als moeder vinden interesseert me geen drol. Ik weet zelf dat ik de beste moeder voor mijn zoon ben en ik doe wat voor ons goed voelt. Dit wil niet zeggen dat je hetzelfde zou moeten doen, doe vooral waar jij je prettig bij voelt.

 

Charlotte Reznick en Marina van der Wal

Volgens de Engelse kinderpsychologe Charlotte Reznick heeft het op de mond kussen van je kind een verwarrend effect op kinderen. Het is te seksueel.

Opvoeddeskundige Marina van der Wal is het hier niet mee eens. De mond is inderdaad een erogene zone, maar is er ook voor praktische doeleinden. Wat Charlotte Reznick stelt gaat volgens Marina veel te ver. “Het is niet nodig om ouders hiermee te beangstigen”.

 

De Beckham’s

Het is dan ook verschrikkelijk om te zien hoeveel negatieve reacties er op zo’n foto komen. Mensen vinden het walgelijk, fout of smerig. Gelukkig zijn er ook heel erg veel die het een prachtige foto vinden waar niks mis mee is.

 

Kiss for Daddy ❤️

Een bericht gedeeld door David Beckham (@davidbeckham) op

 

Associatie met seks

Persoonlijk vind ik er niks mis mee om je kind op de mond te kussen, zolang je kind dit zelf goed vind. Daarnaast heb ik ook het idee dat onze maatschappij een kant op gaat waar ik geen deel van uit wil maken. Tegenwoordig moeten we voor alles maar oppassen, want anders vind men ons geen goede ouders, viezeriken of iets anders verschrikkelijks.

Ik kan me nog een voorval herinneren van mijn moeder die mijn zoon aan het verschonen was op de keukentafel. Hij had last van rode billen en ze was hierna aan het kijken of het allemaal wel goed ging. Totdat ze zich realiseerde dat ze voor het raam stond, en toen maar snel zijn luier om deed. Ze was bang dat andere mensen hier raar van zouden opkijken of misschien wel dingen van zouden denken. Het is toch te gek voor woorden dat je je als (groot)ouders druk moet maken om dit soort dingen?! Er wordt direct een associatie met seks gelegd die nergens op slaat.

Ik merk aan mezelf ook steeds vaker dat ik een grens voel, die eigenlijk niet nodig is. Raar eigenlijk dat we ons zo laten beïnvloeden door wat de maatschappij ‘normaal’ vind.

 

Wat vind jij van het op de mond kussen van je kind?

 

Liefs, Charlotte ♥

Volg Lovely Charlotte ook via e-mail!

[do_widget id=blog_subscription-6]

You may also like

18 Comments

 • Jeanine

  Ik vind mensen die dit associëren met seks zelf een beetje raar omdat de deze gedachte hebben. Ik heb er ook echt geen problemen mee en geef mijn kinderen iedere dag een zoen. Niks geks aan. En inderdaad wat je zegt, dat je steeds meer moet oppassen met wat je doet vind ik te bizar voor woorden.

  15 juni 2017 at 22:42 Reply
 • Marieke

  Goed stuk!! Ik vind het te gek voor woorden dat een kus op de mond meteen geassocieerd wordt met seksueel! Ik heb er nog nooit bij stil gestaan.
  Mijn man is daar meer mee bezig. Als onze dochter een goede poepluier had en alles zat tussen de schaamlipjes, dan moest ik het doen, omdat hij dat toch een dingetje vond. En dat begrijp ik dan weer wel.
  Marieke onlangs geplaatst…Share A Perfect day – winactie #1 – Marieke Blogt 3 jaarMy Profile

  16 juni 2017 at 10:44 Reply
 • Leonie van Mil

  Ik ben zo blij dat we nuchtere Hollanders zijn en dat we onze kinderen gewoon een kus kunnen geven op hun mond zonder rare bijbedoelingen. Ik vind het zo jammer dat de wereld het anders is gaan zien.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Hoog sensitief: bestaat het nou wel of niet?My Profile

  16 juni 2017 at 11:23 Reply
 • Maud

  Ik word altijd behoorlijk ‘moe’ van deze discussie.. Ik kan me niet voorstellen dat mensen kinderen überhaupt associëren met seks, ook niet als het een kus op de mond is. Als ik mijn dochtertje (net 2) naar bed breng, geef ik haar ook een kus. En ja; op de mond. Een ander verhaal vind ik het om haar te ‘verplichten’. Als zij aangeeft dat ze het niet (meer) wil, houdt het op.. Hihi.

  16 juni 2017 at 13:55 Reply
  • Charlotte | Lovely Charlotte

   Helemaal mee eens, zo denk ik er ook over. Vooral doen waar jij en je kind zich prettig bij voelen en de de rest lekker laten kletsen. Men denkt toch wel iets over je, lekker laten gaan!

   16 juni 2017 at 13:58 Reply
 • Rose

  Ik ga weer als enige reageren met het feit dat ik het niet doe 😉 Niet dat ik het met seks associeer, maar gewoon omdat het voor mij niet moet. Mijn man krijgt een kus op zijn mond en hij is de enige. Als kind vond ik het hallo- en vaarwel-kussen al verschrikkelijk, zelfs al was het maar op de wang. Ik ben gewoon geen kusser 😉 Het is niet zo dat ik vreemd zal kijken wanneer je je kind op de mond kust, ik zal gewoon niet kijken. Haha.

  16 juni 2017 at 14:26 Reply
  • Charlotte | Lovely Charlotte

   Ik vind ook niet dat je het ‘moet’ doen, je moet doen waar jij en je kind zich goed bij voelen. Als je geen kusser bent, moet je het ook zeker niet forceren. Ik vind bijvoorbeeld knuffelen helemaal niks. Man, kind en ouders, oké, maar verder niet 😉

   16 juni 2017 at 14:39 Reply
  • Josine

   Ik vind het niet doen omdat je het zelf niet fijn vind een goede reden hoor. Het is meer die principe kwestie types die ik niet begrijp ik deze discussie.. Liefs Josine
   Josine onlangs geplaatst…Sunday Stories: bedankt hoor!My Profile

   16 juni 2017 at 23:18 Reply
 • Josine

  Wat een onzin zeg! Natuurlijk moet dat kunnen, en ook tussen vader/dochter en moeder/zoon. Soms vraag ik me wel eens af waar we anno 2017 ons druk over maken zeg… Goed dat jij het wel gewoon doet. Liefs Josine
  Josine onlangs geplaatst…Sunday Stories: bedankt hoor!My Profile

  16 juni 2017 at 23:18 Reply
 • Meike

  Mijn dochter krijgt gewoon een kus op d’r mond zolang zij dat wil. Het is jammer dat we blijkbaar in een maatschappij leven waarbij mensen een kus op de mond van een kind al met seks associëren. Ik vind dat verknipt.
  Meike onlangs geplaatst…Groeiecho – 29 weken zwangerMy Profile

  17 juni 2017 at 06:27 Reply
 • Tips voor Papa's

  Ik snap de ophef inderdaad echt niet; iedereen moet doen wat goed voelt, maar ga niet iemand veroordelen als hij z’n kind een kus (op de mond) geeft. Ik snap echt niet dat iemand dat met iets seksueels kan linken. Hetzelfde met onder de douche gaan… Natuurlijk is er een grens qua leeftijd, maar die kan je kindje dan zelf goed aangeven denk ik
  Tips voor Papa’s onlangs geplaatst…Maxi-Cosi Axissfix Plus – Newborn testMy Profile

  17 juni 2017 at 23:34 Reply
 • Goede, leuke of bijzondere artikelen van collega bloggers! - Veusteveul.nl

  […] Geef jij je kind een kus op de mond? Door Lovely Charlotte […]

  20 juni 2017 at 06:01 Reply
 • Mijn geluksmomentjes van de maand juni | Lovely Charlotte

  […] het bijzonder is de blog ‘Je kind op de mond kussen, Hell no!’ goed gelezen. Dit artikel is echt viraal […]

  6 juli 2017 at 20:01 Reply
 • Enig kind zijn is zielig, alleen is ook maar alleen 😢 | Lovely Charlotte

  […] Lees ook: Je kind op de mond kussen, hell no! […]

  25 juli 2017 at 18:20 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: