Lifestyle, Mama & Kids

5 huishoudtips voor working moms!

Sinds ik naast mijn eigen bedrijf ook nog een vaste baan heb, merk ik dat ons huishouden hier wel onder te lijden heeft. Na 2-3 dagen te hebben gewerkt als leerkracht is ons huis aardig ontploft. ’s Avonds heb ik de puf niet meer om dingen op te ruimen of schoon te maken. Maar dat betekent dus wel dat op de dagen dat ik eigenlijk thuis zou moeten werken, ik weer een orde in de chaos van ons huishouden aan het scheppen ben. Met deze huishoudtips heb ik daar geen last meer van!

Ik heb voor mezelf een 5-tal handige huishoudtips bedacht om wat meer structuur aan te brengen en wat meer regelmaat te scheppen zodat ik niet een gehele dag kwijt ben aan het huishouden. Elke dag een klein beetje zodat er voldoende tijd overblijft voor mijn bedrijf en gezin en andere leuke dingen ❤️

Inhoudsopgave

15-minuten opruimen per dag

Als je elke dag 15 minuten opruimt, ben je de grootste rommel voor. Je zorgt er op deze manier voor dat je huis niet ontploft op de dagen dat het druk is en je weinig tijd hebt om iets aan het huishouden te doen.

15 minuten per dag is goed te overzien, hierdoor is het realistisch én goed vol te houden. Kies een moment op de dag uit wat voor jou goed uitkomt. Zorg er op deze momenten voor dat je niet gestoord of afgeleid wordt en blijf gericht bezig.

Het liefste doe ik dit – op dagen dat ik thuis werk – meteen aan het begin van de dag. Geen make-up, haar in een rommelige knot en gaan, zoals je op de foto ziet ;-). Daarna maak ik me klaar voor de dag en kan ik meteen in een opgeruimd huis aan de slag.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!

Werk met een schema

Hoe suf het ook klinkt, werk schematisch. Dit is een van huishoudtips die ik leerde bij het maken van een bullet journal. Hier kan je namelijk gemakkelijk een schemaatje in maken.

Voor mij werkt het heel goed om ‘grotere’ klusjes op vaste dagen in te plannen. Zo verschoon ik de bedden altijd op woensdag en doe ik de badkamer op de dag dat Dafydd Ifan naar school brengt. Ik heb hiervoor tijd ingeruimd in mijn planning en start hiermee mijn dag.  Op de dag dat Dafydd Ifan naar school brengt doe ik de badkamer omdat ik dan niet eerst hoef aan te kleden e.d. maar meteen onder de douche kan stappen.

Ruim meteen op!

Laat geen rommel achter je kont aan slingeren maar ruim het meteen op. Vaak kost het opruimen op zo’n moment maar weinig tijd in tegenstelling tot wanneer je alle kleine dingetjes in een keer zou moeten opruimen.

Alles op vaste plekken opbergen werkt ook goed. Sleutels en post zijn van die dingen die vaak overal rondslingeren. Een mooi brievenbakje en sleutelbakje kan ook een goede motivatie zijn om dingen netjes op te bergen 🙂

Schaf een goede stofzuiger aan

Voor mij een van de belangrijkste huishoudtips, een goede stofzuiger! Met een kind wat van hagelslag houdt in huis heb je echt een goede stofzuiger nodig! En niks zo erg als een stofzuiger die niet voldoende zuigkracht heeft, snel vol raakt of onhandige opzetstukken heeft.

De nieuwe Rowenta Compact Power™ Cyclonic RO3753 (op de foto’s te zien) is een ideale stofzuiger voor een gezin. Hij is licht, krachtig en is zakloos! De opvangbak haal je gemakkelijk los en leeg je in een handomdraai boven de prullenbak. Je kan meteen weer door met zuigen.

Wat ik vooral fijn vind is dat 99,98% van het stof wordt gefilterd door de stofzuiger. Daarnaast beschikt de Rowenta Power Cyclon over een filter dat allergenen beter vasthoudt en de groei van bacteriën voorkomt. Ik vind dit met een kind – wat veel op de grond speelt – een fijn idee.

Aan de steel van de stofzuiger zit meteen een geïntegreerde zuigmond met borstel. Zo hoef je nooit te zoeken naar de opzetstukken en kan je meteen ook de vensterbank, tafels en kastjes meepakken als je aan het stofzuigen bent. Echt heel handig en efficiënt!

De stofzuiger glijdt gemakkelijk over harde vloeren, maar is ook prima geschikt voor vloerkleden of tapijt. Ik gebruik zelf altijd de mond voor parket/houten vloeren, maar er wordt tevens een mond geleverd met twee standen. De stofzuiger zuigt gemakkelijk ook al het stof en kruimels op tussen de planken van de vloer, is niet zo zwaar waardoor je hem moeiteloos achter je meeneemt en works like a charm!

De Rowenta Compact Power™ Cyclonic RO3753 is binnenkort verkrijgbaar bij Blokker.

Divide and conquer

Verdeel de taken van het huishouden over de leden van het huishouden. Is je man goed in wc’s poetsen en heb jij hier een ontzettende hekel aan? Vraag hem of hij dit klusje op zich wil nemen. Zo maakt Dafydd bij ons de toiletten schoon, zorgt voor het vuilnis en de recycling, doet de klusjes in huis en doet vaak de boodschappen. Ik zorg voor het stoffen en zuigen, kook (bijna) elke dag, doe grotendeels de was en ruim op. Prima verdeling lijkt me zo 🙂

Ook kinderen kunnen best hun steentje bijdrage. Natuurlijk hoeven dit geen zware en lastige klussen te zijn, maar simpelen dingen als helpen met het uitpakken van de vaatwasser, dingen opruimen (speelgoed, kamer en dingen naar de recycling) of de auto wassen. Wij hebben vroeger altijd meegeholpen en daar zijn we absoluut niet slechter van geworden, waarschijnlijk alleen maar beter. Ik vind het belangrijk om Ifan verantwoordelijk te laten zijn voor zijn eigen spullen. Als je zelf een rommeltje maakt, moet je het ook zelf opruimen.

Wat zijn jouw beste huishoudtips?

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

Lovely samenwerking

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: