Interieur

Hoe wapen je je huis tegen de zomerzon?

Er is weer een hittegolf voorspeld in Nederland. Temperaturen die al snel oplopen tot een graad of 30. Soms wel lekker, maar af en toe is verkoeling zoeken in huis wel nodig. Hoe zorg je dat je in en rondom het huis zo min mogelijk last hebt van de warme zomerzon? Lees in dit artikel 4 tips die je hierbij helpen.

Zorg voor een prettige binnentemperatuur

Als het kwik buiten de 30 graden aantikt, is het wel zo fijn als je binnen de mogelijkheid hebt om af te koelen. Zeker als je ‘s avonds wilt slapen, is het erg vervelend als het nog steeds warm is binnen. Zorg daarom dat je binnentemperatuur niet teveel oploopt tijdens de warme dagen. Draai ‘s ochtends al de zonwering uit zodat de zon geen tijd heeft om je huis op te warmen. Het scheelt ook behoorlijk om alle ramen, in ieder geval die waar de zon op schijnt, dicht te doen. Vergeet niet om ook de gordijnen dicht te doen, anders warmt de kamer alsnog snel op. Als de zon onder gaat, is het tijd om lekker te luchten. Zet ramen en deuren open en laat de wind zijn werk doen, zodat je tijdens het slapen geen last hebt van de warmte.

 

Maak je eigen airco

Voelt het ondanks de zonwering nog steeds aan als een sauna? Koop dan niet halsoverkop een airco, want je hebt helemaal geen stroomvretende airco nodig om het huis af te koelen. Het is namelijk mogelijk om zelf een airco te maken met alleen een ventilator. Zet een paar flessen met bevroren water of een bak met ijswater voor de ventilator neer. De koude lucht van het ijs wordt op deze manier door de hele ruimte verspreid en zorgt voor een lekkere verfrissing.

 

Creëer schaduwrijke plekjes in de tuin

In een achtertuin waar je weinig wind vangt, merk je nog meer van de warme zon dan anders. Het is dan wel zo lekker als je een plekje hebt waar je lekker in de schaduw kan zitten. Niet alleen voor jou en je kindje, maar ook voor de huisdieren als je die hebt. Maak een overkapping of zet een mooie parasol neer. Heb jij veel bloemen in de tuin staan? Let er dan op dat deze niet verbranden door de zon. Geef ze in ieder geval geen water als de zon er nog op staat. Als het nog steeds te warm is en je het groots wil aanpakken, is het ook nog mogelijk om een vernevelaar onder de overkapping of parasol op te hangen. In de warmere landen zie je deze overal hangen op terrassen om de mensen mee af te koelen.

 

Hoe wapen je je huis tegen de zomerzon?

 

Profiteer van de zon

Ondanks dat de zon soms voor ongemakken zorgt, is de zon ook erg belangrijk voor ons. Zo zijn we allemaal vrolijker als de zon schijnt dan wanneer het grijs en grauw is buiten. Ook begint de zon een steeds belangrijkere manier te worden om energie op te wekken. In veel nieuwbouwwijken zie je al zonnepanelen op de daken, maar met de laatste ontwikkelingen is het zelfs mogelijk om zonnepanelen te verwerken in de zonwering. Het is dus mogelijk om onder een overkapping in de schaduw te zitten en tegelijkertijd energie op te wekken. Ook zijn er soorten luxaflex met ingebouwde zonnepanelen. Zo sla je twee vliegen in één klap!

 

Hoe wapen jij je tegen de zomerzon?

 

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

Lovely samenwerking

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You may also like

1 Comment

 • will langenberg

  Wij hebben achter aan het huis een heerlijk grote serre, waar we eigenlijk altijd zitten. Soms ook in de winter, als er buiten sneeuw ligt.
  Hij heeft een glazen dak met een uitschuifbare zonnewering. Aan de voorkant kan hij helemaal open geschoven worden. Ideaal!!
  Als het erg warm is hebben we ook nog een ventilator die zorgt voor koelte. Wij komen zo de hitte wel door.
  Ons huis heeft overall driedubbele ramen, dus in huis is het bijna altijd lekker koel.
  Trouwens dat “Maak je eigen airco” vind ik een briljant idee.
  Fijne zomer gewenst, groetjes Will

  21 juli 2018 at 18:57 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: