Blog

De perfecte flatlay | Tips & Tricks

Een flatlay, een foto genomen vanaf boven. Razend populair op Instagram, Pinterest en bij menig blogger. Ik ook ben er gek op. Maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het maken van een flatlay. Ik geef je handige tips en tricks die je kan toepassen voor het maken van de perfecte flatlay!

Inhoudsopgave

Zorg dat het duidelijk is waar de foto om draait

Dit is een van de belangrijkste onderdelen bij fotografie, zowel bij flatlays als bij andere vormen van fotografie. Laat in één oogopslag duidelijk zijn waar de foto om draait. Welke producten zijn het belangrijkste op de foto en wat wil je met de foto overbrengen aan de kijker?

 

 

Bij een flatlay hoeft er niet altijd één of meerdere producten uit te springen, het kan ook een algemene foto zijn die je bijvoorbeeld gebruikt voor bepaalde artikelen op je blog. Maar als je wel een flatlay voor productfotografie gebruikt moet je er wel voor zorgen dat alles duidelijk is.

 

 

Less is more

Teveel toevoegen aan de foto kan zorgen voor een overkill en maakt de flatlay rommelig en niet ‘clean & easy’. Kijk goed naar je foto, wat oogt rommelig, wat zou je kunnen weg laten of moet je juist iets toevoegen. Misschien doe je dit niet in een keer goed, maar oefening baart kunst!

 

 

Zorg er wel voor dat alle items die je toevoegt de foto complimenteren. De items die je toevoegt moeten wel iets met de foto te maken hebben. Ook al heb je nog zo’n mooi notitieboekje, als het niks met de foto te maken heeft kan je het beter weg laten en er een aparte flatlay van te maken.

 

Werken met kleuren

Probeer ook eens een flatlay te maken met alleen items in één kleur. Op Pinterest kan je de mooiste voorbeelden vinden. Je kan kiezen voor een contrasterende achtergrond kleur of zelf de achtergrond in dezelfde kleur!

 

 

Verschillende ondergronden

Ik heb een A3 blok met verschillende achtergronden. Ik heb bij Kwantum een rol met marmerfolie gekocht en hiermee een pagina beplakt. Ook beplak ik pagina’s met verschillende soorten inpakpapier wat ik mooi vind. Hierdoor heb je altijd een goede achtergrond bij de hand en hoef je niet met tafels o.i.d. te gaan slepen.

 

 

Wat ook een handige tip is als je van een zelfde achtergrond houdt, koop bij IKEA een LACK tafeltje voor € 5,99 en plak er het folie op en klaar!

 

 

Accessoires gebruiken

Ook hier geldt weer, less is more. De accessoires die je gebruikt moeten de foto complimenteren en niet rommelig of over vol maken. Zoek je accessoires met zorg uit en bedenk wat je wil bereiken/zeggen met de foto. Is het een algemene foto of draait het om bepaalde producten. Kies accessoires die je foto ondersteunen. Items die iets met de foto te maken hebben. Daarom is het ook zo belangrijk om te weten wat je wilt bereiken met je flatlay.

 

 

Denk ook buiten de hokjes. Je hoeft niet altijd een vlakke achtergrond te gebruiken, misschien heb je wel een mooie sjaal of deken wat je kan gebruiken. Bloemen en notitieboekjes zijn prachtige accessoires maar worden wel veel gebruikt. Kijk eens om je heen en dan zal je snel nieuwe accessoires ontdekken voor een perfecte flatlay! Planten doen het bijvoorbeeld ook erg goed 🙂

 

 

Diepte aanbrengen

Om je foto wat meer levendigheid te geven kan je meer diepte aanbrengen in een foto. Denk aan grote en kleinere objecten of een plantje wat boven de foto hangt. Door te spelen met scherpte til je jouw flatlay tot een ander niveau.

 

 

Wat zijn jouw tips & tricks voor de perfecte flatlay?

 

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: