Mama & Kids

Enig kind zijn is zielig, alleen is ook maar alleen

“Hoe oud is zijn broertje of zusje? O, hij is enig kind?!” Met en blik vol medelijden kijken ze eerst naar Ifan en vervolgens naar mij en Dafydd. “Is dat niet heel eenzaam en zielig voor hem?”

 

Tweede kind

Met enige regelmaat krijgen we de vraag of Ifan een broertje of een zusje heeft. Als we dan antwoorden dat hij de enige is wordt al snel de opmerking gemaakt dat het dan toch wel eens tijd wordt voor een tweede.

Vaak kan ik dit luchtig wegwuiven en doet het me niet zoveel. Maar soms grijpt de vraag me bij de keel en knijpt hem steeds verder dicht tot ik bijna geen lucht meer krijg. Het liefste zou ik op zo’n moment willen gillen. Maar dat doe ik niet.

Afgelopen weekend was het niet anders. We zaten bij vrienden op een barbecue omdat hun zoontje 1 jaar was geworden. Zoals tegenwoordig bij veel vrienden, waren we omringd door kinderen. Ifan was de oudste en de rest was onder de 2 jaar.

 

Knuffel Harry

Er begon een baby’tje te huilen en Ifan snelde erop af met zijn knuffel Harry om het baby’tje te troosten. Het was vertederend om te zien hoe lief en betrokken hij was. De ouders van het baby’tje zeiden dat Ifan aan ons duidelijk probeerde te maken dat het wel tijd voor een broertje of zusje is. “Ach…”, zeiden we allebei. Er werd gelachen, maar van binnen huilende ik. Ik voelde de tranen achter m’n ogen prikken en bleef strak naar m’n hamburger kijken. Tegelijkertijd voelde ik Dafydd’s ogen prikken. Alleen hij weet wat zo’n opmerking bij mij teweeg brengt. Hij snapt hoe het voel en hij weet hoe het is. Maar om nou in snikken uit te barsten op een verjaardag van iemand anders, dat wilde ik niet. Ik slikte mijn tranen weg en ging door alsof er niks aan de hand was.

Later kwam Dafydd nog naar me toe met wat troostende woorden. Heel lief en fijn om zo’n man te hebben die je hierin steunt en me begrijpt.

 

Lees ook: Je kind op de mond kussen, hell no! 

Enig kind zielig?

Maar om terug te komen op de vraag of het zielig is dat Ifan enig kind is? Nee, ik denk het niet. Hij krijgt onze onverdeelde aandacht, hoeft niks te delen en heeft het rijk voor zich alleen. Heeft hij iets nodig of wil hij iets hebben dan kan dat zonder erover na te hoeven denken. Dit zou wel anders zijn als hij geen enig kind zou zijn.

Begrijp me niet verkeerd, het zou geweldig zijn als er nog een broertje of zusje komt. Maar zo is het ook goed. We zijn intens gelukkig met onze prachtige en geweldige zoon. Mijn rots in de branding, mijn alles!

 

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

You may also like

13 Comments

 • Annabel

  Lieve Charlotte,

  Wat goed dat je hier over schrijft! Ook zo herkenbaar. Het zijn vervelende situaties. Maar oh wat zijn wij ook blij met onze prachtige lieve dochter ❤️. Begrijp je helemaal! Bij ons ook zo.

  24 juli 2017 at 20:14 Reply
 • Merel

  Lieve Charlotte, ik snap dat soort opmerkingen niet. Wat doet het anderen ertoe of Ifan een broertje of zusje krijgt? Als jullie daar iets over kwijt zouden willen, horen mensen dat vanzelf.

  Prachtig geschreven in elk geval!
  Merel onlangs geplaatst…Junes kamer kreeg een make-over, inclusief hoogslaper van MisterbedMy Profile

  25 juli 2017 at 16:38 Reply
 • Bregje

  I feel you! Ik krijg de vraag ook regelmatig en ben heel open over de keuze voor 1 kind. Toch zijn er altijd mensen die het raar vinden en dat ook laten merken. Gelukkig weten jullie voor jezelf hoe het zit, je hebt een prachtgezin! Xxx
  Bregje onlangs geplaatst…Breg draagt #7: Maruti’s en een fantastische zwarte broekMy Profile

  28 juli 2017 at 21:32 Reply
 • roelina

  Ik ben zelf enig kind en je wilt niet weten hoe vaak ik wel niet als zielig bestempeld ben. Of verwend, ook zo’n cliche. Het is gewoon beiden niet waar. Bovendien vind ik dat geoordeel van anderen zo vermoeiend. Die weten immers niet wat er speelt. Waarom dan een mening vormen?
  roelina onlangs geplaatst…Gezinsvakantie naar Italië #4: wat deden wij nog meer?My Profile

  8 augustus 2017 at 18:57 Reply
 • Maud

  Lieve Charlotte,

  Wat goed dat je hier over schrijft., mooi geschreven ook! Ik snap dergelijke opmerkingen ook echt niet. Buiten dat het eigenlijk niemand wat aan gaat, weten mensen vaak ook niet wat het verhaal erachter is. Soms is het een bewuste keuze, maar soms ook totaal niet. Wij zijn ook zo ontzettend blij & trots op onze zoon..Zo dankbaar!
  Je hebt een mooi gezin, geniet! Xx

  26 december 2017 at 13:07 Reply
  • Charlotte | Lovely Charlotte

   Lieve Maud,

   Dankjewel voor deze lieve reactie.
   Zo is het inderdaad maar net, je weet niet wat er speelt en je hebt geen idee wat je met zo’n vraag teweeg brengt. Ik hoop door dit artikel wat meer bewustzijn te creëeren.

   Liefs, Charlotte

   26 december 2017 at 13:42 Reply
 • Mira Schuttevaar

  Ik snap niet dat mensen niet nadenken voor ze zo iets opmerken. Je weet toch helemaal niet hoe het zit? Ik heb er dan wel 2, maar krijg ook regelmatig de vraag of we nog voor een 3e gaan, een meisje, aangezien we al 2 jongens hebben. Ben dan altijd geneigd om een onbeschoft antwoord te geven (in de trant van, we zijn al 2 jaar bezig en het lukt niet) en kan me heel goed voorstellen dat jij dat ook zou doen.

  27 december 2017 at 14:41 Reply
 • TAG - Blog jaaroverzicht 2017 - Mrs Mama

  […] een artikel over de soms kwetsende opmerkingen die ze krijgt als mensen horen dat haar zoontje Ifan enig kind is. Voordat ik moeder werd stond ik hier niet zo bij stil, maar inmiddels vraag ik nooit meer naar […]

  31 december 2017 at 04:01 Reply
 • Blog | Terugkijkend op 2017 | Lovely Charlotte

  […] is het artikel ‘Enig kind zijn is zielig, alleen is ook maar alleen‘. Dit artikel is bijna 5000 keer gelezen. Ook werd het opgepikt door vrouw.nl waar het op hun […]

  15 januari 2018 at 18:30 Reply
 • Ik kreeg een trombosebeen na gebruik van de NuvaRing | Lovely Charlotte

  […] mijn menstruatie milder zou maken en iets wat me zou beschermen tegen zwangerschap. We wilden wel meer kinderen, maar niet zo snel achter elkaar […]

  19 januari 2018 at 20:00 Reply
 • Ik kreeg een trombosebeen na gebruik van de NuvaRing | Lovely Charlotte

  […] wat mijn menstruatie milder zou maken en iets wat me zou beschermen tegen zwangerschap. We wilden wel meer kinderen, maar niet zo snel achter elkaar  Na lang nadenken koos ik voor de […]

  15 februari 2019 at 20:02 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: