Persoonlijk

Energieleveranciers vergelijken: makkelijk én lonend!

Energieleveranciers vergelijken vergt een kleine (tijds)investering, maar die betaalt zich dubbel en dik terug. Sinds de energiemarkt in 2004 in Nederland is geliberaliseerd, stappen er ieder jaar meer mensen over naar een andere energieleverancier dan het jaar daarvoor.

Veranderen is gemakkelijk geworden, de informatievoorziening en serviceverlening bij een overstap is goed geregeld. Energiebedrijven hebben hun zaakjes op orde. Ook worden de energievergelijkers steeds populairder waardoor energieleveranciers vergelijken erg eenvoudig wordt voor consumenten. Zeker in ons land, waar een groot aantal energiebedrijven op de markt aanwezig zijn.

 

Welk energiecontract heb je nu?

Voor je aan je vergelijking begint, is het best om je bestaande energieovereenkomst na te kijken. Heb je een doorlopend energiecontract met variabele tarieven? Dan is de kans vrij groot dat je relatief gezien veel voor je energie betaalt. Of misschien heb jij wel al eens een energievergelijking gedaan, en is jouw contract vastgelegd voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld één of drie jaar. Bij dit soort contract kan je vrij overstappen als het contract binnen de acht weken afloopt. Stap je vroeger over, dan is het mogelijk dat je huidige energieleverancier een boete aanrekent. Sommige energiebedrijven betalen (een deel van) deze kost wel terug als je klant bij hen wordt. Dat is goed na te kijken in de kleine lettertjes.

 

Overstappen in exact 3 stappen

Overstappen naar een goedkopere leverancier is eenvoudig. Het gaat in exact drie stappen.

  1. Je selecteert een energievergelijker op het internet. Neem je jaarafrekening van je huidige leverancier bij de hand. Vul je postcode, huisnummer en jaarverbruik in. Vind je je energieonkosten niet terug, dan maakt de energievergelijker een inschatting van je verbruik via het aantal personen dat je gezin telt.
  2. Je krijgt een overzicht van alle energieaanbiedingen op de markt, meestal opgelijst van goedkoop naar minder goedkoop. Kijk de aanbiedingen goed na. Zijn er welkomstacties, cadeaus, cadeaubonnen of misschien wel een welkomstpremie (deze krijg je maar betaald na de afloop van je contract)? Of misschien verkies jij wel groene stroom? Energievergelijkers maken exclusieve deals met energiebedrijven. Daar kan jij je voordeel uit slaan.
  3. Selecteer de beste energiedeal. De overstapservice van de energievergelijker neemt dan de regie in handen. Hij zegt je oude energieleverancier op en zorgt voor het nieuwe papierwerk. Je zal bijvoorbeeld de vraag krijgen om je meterstanden door te geven. Gemiddeld gezien is je overstap binnen de zes weken geregeld. Mocht je je toch nog bedenken, wettelijk gezien heb je 14 dagen om je overstap te annuleren.

 

Energiekosten blijvend laag houden?

Wil je je energiekosten steeds laag houden? Dan is het aangeraden om jaarlijks je energiekosten na te kijken en te vergelijken. Misschien loont veranderen naar een nieuw energiebedrijf wel. Soms is het ook aangewezen om bij je leverancier te blijven. Kijk dan goed na welke mogelijkheden er zijn om je contract te verlengen.

Lovely samenwerking

You may also like

1 Comment

  • Energie besparen met Hyko de ijsbeer | Lovely Charlotte

    […] meenemen in hun toekomstige leven, dat is vandaag de dag natuurlijk belangrijker dan ooit! Om de energiekosten terug te dringen kun je ook het probleem bij de wortels aanpakken en je huidige energiecontract onder de loep […]

    1 september 2017 at 20:00 Reply
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    %d bloggers liken dit: