(Kids) Fashion

Een capsule wardrobe samenstellen

Een overvolle kast maar niks om aan te trekken, klinkt dat bekend? Ik heb regelmatig ’s ochtends stress omdat ik niet weet wat ik aan moet doen hoewel ik echt (meer dan) voldoende kleding heb. Hier moet verandering in komen en wel met een capsule wardrobe!

Capsule wardrobe, wat is het?

De capsule wardrobe is een selectie kleding, bestaande uit 37 items, die één seizoen meegaan. Je kiest 37 van je meest favoriete en essentiële items voordat het seizoen begint zodat je tijdens het seizoen niet meer hoeft te shoppen. Dit zorgt voor minder miskopen en minder stress.

De items die niet bij deze wardrobe horen zijn basiskleding (onderkleding), sportkleding, ondergoed, sokken en accessoires.

De items die wel bij deze wardrobe horen zijn T-shirts, truien, vesten, broeken, jurken, rokjes, jassen en schoenen.

Misschien lijken 37 items niet heel veel, maar door te combineren kan je meer outfits maken dan je denkt!

Voordelen van een capsule wardrobe

Je kast is opgeruimd

Als ik ergens heel erg blij van word is van een opgeruimde ruimte. Of dit nu thuis of op mijn werk is, voor mij is het (bijna) een must. Ik kan ook niet starten met werken als mijn bureau een rommeltje is.

Dit geldt ook voor mijn kledingkast, als het te vol is heb je geen overzicht meer en is het stress in de ochtend.

Rust en overzicht

Een minimalistische kast geeft meer rust en overzicht. Je weet precies wat erin hangt en je weet ook precies welke items je met elkaar kan combineren. Dit zorgt ervoor dat je ’s ochtends snel een geschikte outfit hebt gevonden.

Geld besparen

Doordat je voordat het seizoen je capsule wardrobe al op orde hebt, zorg je ervoor dat je niet onnodig gaat shoppen. Daarnaast bestaat je wardrobe uit ‘maar’ 37 items waardoor je niet veel nodig hebt. Op deze manier bespaar je geld en zorg je ook voor minder miskopen omdat je gegarandeerd over alle items goed nadenkt.

Duurzaamheid

Je houdt meer geld over wat je kan investeren in kwalitatief betere items. Geen fast-fashion meer, maar tijdloze en duurzame items. Deze items gaan langer mee en zijn dus beter voor het milieu.

Wist je dat de kledingindustrie vervuilender is dan de lucht- en scheepvaart bij elkaar. Door de hoge uitstoot, chemische kleuring en grote mate van overproductie. Daarbovenop gooien we per jaar wereldwijd 764.000 vuilniswagens aan kostbare materialen weg.

Hoe maak je zo’n wardrobe?

In 4 eenvoudige stappen kun jij je kast minimaliseren tot je meest favoriete en essentiële items.

Bepaal jouw stijl

Begin met het bepalen van jouw stijl. Draag je graag sportieve outfits met sneakers en jeans of ben je meer van het preppy chic en kies je voor blouses en colberts? Deze items zullen dan ook de boventoon voeren in jouw kast.

capsule wardrobe
Photo by Mica Asato

Alles opruimen

Haal alle kleding die je hebt uit de kast en uit de was. Het is tijd voor de edit-fase! Ik heb een tijdje geleden het boek The Home Edit Life gekocht en hiermee ben ik aan de slag gegaan in ons huis. Volgens de Home Edit kan je pas echt goed opruimen als je een edit hebt gedaan, dus uitzoeken wat je wil houden en de rest doneren of verkopen.

Via Vinted verkoop ik regelmatig dingen en koop ik overigens ook items, echt een aanrader.

Indelen

Hierna ga je jouw kast indelen.

Dit is een goed uitgangspunt voor een seizoen van een capsule wardrobe:

• 6 paar schoenen
• 8 onderstuks (broeken, rokken)
• 19 bovenstuks (jassen, jurken, truien, vesten, blouses, tops, t-shirts)

Het is jouw wardrobe, dus heb je behoefte aan iets extra gewoon lekker doen. Je hoeft je uiteraard ook niet vast te houden aan die 37 items, het is meer een uitgangspunt.

Aanvullen

Vul je kast aan met de essentiële items die je nog mist. Je hoeft dit niet meteen te doen, je kan ook een mooie wishlist maken. Soms kan je niet direct vinden wat je zoekt of is je budget op dat moment niet toereikend.

Door te googlen op ‘capsule wardrobe’ of op Pinterest te kijken vind je een heleboel inspiratie.

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: