Lifestyle

Handig om te weten: déze producten hoef je niet in de koelkast te bewaren

We hebben vaak de neiging om veel producten in de koelkast te bewaren. Voor een deel van de voedingswaren is dat natuurlijk ideaal: zo blijven de producten langer goed. Maar er zijn ook veel producten die helemaal niet in de koelkast hoeven! Benieuwd welke onderdelen dit zijn? We zetten ze op een rijtje.

Inhoudsopgave

Koffie

Bewaar je koffie in de koelkast? Of het nu om gemalen koffie of koffiebonen gaat: dat is niet nodig. Sterker nog, koffie wordt zo te vochtig en kan gaan schimmelen. Het is beter om je favoriete koffie, bijvoorbeeld van Douwe Egberts, op een donkere en droge plek te bewaren. Kou is niet zozeer nodig.

Koffie in de koelkast?
Photo by Tom Swinnen on Pexels.com

Robuuste groenten

Stop je altijd alle groenten die je haalt in de koelkast? Dat is soms wel handig, maar lang niet altijd. Met name de wat sterkere, robuustere groenten, die hard zijn of een schil hebben, hoeven helemaal niet in de koelkast te liggen. Denk aan tomaat, komkommer, pompoen, kool, wortel, paprika en courgette. De kou stopt het rijpingsproces. Ook drogen de groenten zo sneller uit.

Brood

Brood kun je het best op een donkere en droge plek bewaren: in een afgesloten broodtrommel bijvoorbeeld. In de koelkast neemt de kwaliteit van het brood sneller af, omdat het hier te vochtig is. Zo kan er schimmel ontstaan! Brood bewaren in de vriezer is natuurlijk weer een ander verhaal – dat is namelijk wel een goede optie.

Avocado’s

Fan van avocado’s? In de koelkast rijpen ze niet verder, net zoals met andere groenten het geval is. Als je dus een harde avocado koopt, kun je ‘m het best buiten de koelkast laten liggen. Is de avocado al zacht en wil je ‘m nog even bewaren? Stop ‘m dan juist wel in de koelkast. Dit kun je ook doen met een halve avocado, die je nog een dagje wilt bewaren.

Avocado in de koelkast?
Photo by Taryn Elliott on Pexels.com

Bananen

Bananen worden vaak in de koelkast gestopt. Let er echter op dat ze hier niet verder rijpen. Zijn de bananen dus nog groen? Dan heb je hier geen baat bij. Bruine bananen die je nog even wilt bewaren, kun je wel een tijdje in de koelkast stoppen.

Aardappelen

Aardappelen worden te vochtig als je ze in de koelkast stopt. Dit is helemaal niet nodig! Aardappelen drogen ook nog eens sneller uit in de koelkast. Ze overleven het prima op een droge en wat koelere plaats.

Chocolade

Chocolade hoeft ook niet in de koelkast te worden bewaard. Het wordt er te hard, en de smaak neemt af. Ook kan er witte aanslag ontstaan, wat er niet zo smakelijk uitziet. Zonde, dus! Bewaar chocolade gewoon buiten de koelkast, op een donkere en droge plek. De enige uitzondering? Hele warme zomerdagen, waarop er de kans bestaat dat de chocolade smelt buiten de koelkast.

Welke producten bewaar jij in de koelkast?

Liefs, Charlotte

You may also like

1 Comment

 • Heidi

  De meeste steek ik al niet in de koelkast.
  Maar de groentjen gaan hier wel in de koelkast, deze word hier dan ook rap op gebruikt.
  Fijne weetjes voor de gene die het niet weten.
  Heidi onlangs geplaatst…Zomeravontuur. #18My Profile

  23 augustus 2022 at 07:28 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: