Blogtips

Blogtips # 11 Sidebar, hoe, wat en waar?

Een sidebar, de ruimte aan de (meestal) rechterkant naast je berichten. Wat zet je er neer en wat zijn echte must haves?

Wat is belangrijk in de sidebar? 

In de sidebar is het belangrijk dat je in één oogopslag kan zien van wie de website/blog is en waar deze overgaat. Dit hoeft geen ellenlang verhaal te zijn, maar een korte beschrijving van wat een bezoeker kan verwachten op jouw pagina. Voor meer informatie kan je verwijzen naar het kopje about/over. Deze pagina beschreef ik in mijn vorige blogtips al.

Aan het begin (dus bovenaan) je sidebar is het handig als je een foto met daaronder een begeleidende tekst neerzet.

Kies voor een foto die overeenkomt met de inhoud van je site. Schrijf daaronder kort iets over jezelf en wat je bezoekers op deze blog kan verwachten. Je kan onder deze tekst verwijzen naar de about pagina door een linkje te plaatsten. 

Ik vind het zelf handig om een zoekfunctie en een dropdown menu met categorieën te plaatsen in de sidebar. Zo kan je bezoeker makkelijk kiezen uit de onderwerpen waar de interesse ligt.

 

Social Media in de sidebar

 Naast een stukje over jezelf en je blog wil je je bezoekers de mogelijkheid geven om je te volgen. Dit kunnen ze doen door middel van zich te abonneren op je blog en/of je te volgen op Social Media kanalen.

Ik vind het persoonlijk heel handig om een mailtje van de desbetreffende persoon te krijgen als er een nieuw artikel online staat. Ik gebruik hiervoor de plugin Jetpack. Dit is een plugin met veel verschillende mogelijkheden (ook voor de afbeelding boven je welkomsttekst!)

Daarnaast gebruik ik de plugin Simple Social Icons voor de Social Media icoontjes in de sidebar. Hiermee kunnen bezoekers direct doorklikken naar bijvoorbeeld je Facebookpagina, Instagram of YouTube kanaal.

Je kan er ook nog voor kiezen om een Facebook, Instagram of Twitter feed in je sidebar te plaatsen. Hier zijn talloze plugins voor te vinden. Ik heb mijn Instagram feed in de footer staan.

 

Must Reads of recente berichten in de sidebar

Dit vind ik een echte aanrader! Zet je recente berichten of een “Must Read” kopje in de sidebar. Overzichtelijk en makkelijk door te klikken. Wederom komt de Jetpack plugin hierbij om de hoek kijken! Naast de recente berichten, kan je ook een recente reacties kunnen toevoegen. Ik vind dit zelf geen toegevoegde waarde hebben, maar dit moet je natuurlijk helemaal zelf weten 🙂 

 

Wat vind jij een echte must in de sidebar?

Meer zien van mij? Volg me dan op: Facebook * Instagram * Twitter * Bloglovin’ * YouTube * Pinterest

LIEFS, CHARLOTTE  ♥

You may also like

8 Comments

 • Mariska

  Ik wilde m’n sidebar zo clean mogelijk houden, dus heb alleen social media icons, foto’tje met korte omschrijving en een zoekfunctie. Goede tips!
  Mariska onlangs geplaatst…Achter het scherm | Quarter life crisis & mooie spullenMy Profile

  25 maart 2016 at 08:46 Reply
 • Heidi

  Wat leuke artikel is het meid.

  25 maart 2016 at 12:51 Reply
 • Vlijtig Liesje

  Een foto van de blogger.

  25 maart 2016 at 13:18 Reply
 • Mieneke

  Bedankt voor dit artikel! Ik heb meteen de Simple Social Icons geïnstalleerd. Alleen nog een beetje mooi maken qua kleur en grootte, maar ik ben er nu al bij mee!

  25 maart 2016 at 22:44 Reply
 • Sabine

  Handig stuk! Fijne tips! Ik zit nog wel eens te worstelen met wat er in mijn sidebar moet. Eerst had ik zowel instagram, als facebook én twitter er staan. Nu heb ik alleen de icoontjes en instagram en dat bevalt me prima. Ook populaire berichten staat er tussen en ik merk dat dat veel extra kliks oplevert. Verder houd ik m graag zo leeg mogelijk.
  Sabine onlangs geplaatst…Goedkoop overnachten in New York? Verblijf in Jersey City!My Profile

  26 maart 2016 at 02:44 Reply
 • Fabiangijze

  Toevallig heb ik mijn sidebar nog aan gepast. Er zaten zeker een paar goede tips tussen
  Fabiangijze onlangs geplaatst…Ergens in geloven of niet ergens in geloven (mijn mening #16)My Profile

  26 maart 2016 at 21:31 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: