Blogtips

Blogtips #1 Hoe schrijf ik goede content?

Ik ben zelf nu bijna een jaar aan het bloggen. Een echte expert ben ik nog niet, maar gaandeweg heb ik veel geleerd.

Van de beginnersfouten en vragen die ik had, tijdens mijn eerste jaar bloggen, heb ik blogtips gemaakt. Hiermee wil ik andere (beginnende) bloggers wat tips en handvatten meegeven.

Vandaag vind je tips over het schrijven van goede content. Waar moet je op letten en wat zijn de do’s en don’ts?

Inhoudsopgave

Waar moet je op letten bij het schrijven van goede content?

Ieder mens is verschillend. De een geeft voorkeur aan teksten, hoewel de ander afhaakt bij het zien van een lap tekst. Over het algemeen zijn mensen visueel ingesteld. Het is dus belangrijk om geen lange stukken tekst te schrijven. Zorg voor voldoende alinea’s in de tekst én op het juiste moment.

Foto’s gebruiken in je artikel kan voor een versterking van de geschreven tekst zorgen. Hierbij is het wel belangrijk dat je de juiste foto’s gebruikt. Als je een artikel schrijft over de voordelen van huisdieren als je opgroeiende kinderen hebt, is het leuk als er een aantal foto’s van je eigen huisdier worden toevoegt en eventueel een foto van je huisdier met je kind(eren). Een foto van je interieur past in dit artikel bijvoorbeeld niet zo goed bij de tekst.

Daarnaast is het belangrijk om goede foto’s te gebruiken in een artikel. Een goede foto is scherp, niet bewogen en met de juiste hoeveelheid licht. Ook is het belangrijk om een rustige achtergrond te gebruiken. Als je een sfeerplaatje wil maken, zorg er dan voor dat het object waarom het gaat niet wegvalt in de achtergrond.

Ik gebruik voor productfoto’s de Canon EOS 40D met een Canon EW-63II lens. Dit is een 28-105mm lens. Voor filmpjes en alledaagse foto’s gebruik ik de Fujifilm Finepix S1. Deze heeft een digitale zoom van 50x en kan filmen in HD-kwaliteit.

Als ik ’s avonds of bij weinig daglicht productfoto’s wil maken, maak ik gebruik van een lightbox. Deze heb ik bij Xenos gekocht. Het is een tas die opengeklapt kan worden. Er zitten twee lampen en een statief bij. Het statief is meer bedoelt voor de camera van je telefoon. Ik gebruik daarom altijd een los statief. Het statief is van Velbon en kan zowel als tafelstatief worden gebruik of kan helemaal uitgeklapt worden.

Wat storend kan zijn is als er veel spel- of grammaticale fouten in de tekst zijn. Dit zorgt ervoor dat de tekst niet ‘lekker’ weg leest en dan mensen afhaken. Ik ben zelf echt geen expert in de Nederlandse taal, en mijn man haalt nog regelmatig een spelfout uit de tekst. Lees zelf je artikel nog een keertje door of laat het door een ander nalezen voordat je het publiceert. Zo heb je een extra check en twee paar ogen zien meer dan één.

Bewerken van foto’s

Voor het bewerken van foto’s gebruik ik Canva. Dit is een site waar je gemakkelijk de mooiste filters, designs en teksten kan gebruiken voor je foto’s. Canva foto voorbeeld - Hoe schrijf ik goede content Je kan hier kiezen voor verschillende beeldformaten zoals een Social Media post, documenten of een design voor je blog. Als je een geschikt formaat hebt gekozen kan je gebruik maken van layouts. Dit zijn vooropgezette plaatjes die je aan kan passen naar eigen smaak. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met Canva. Neem eens een kijkje!

Plugins

De plugin die ik gebruik voor het schrijven van goede content is de SEO plugin van Yoast. SEO staat voor Search Engine Optimation. Door de plugin te gebruiken vergroot je de vindbaarheid in zoekmachines.

De plugin is vrij gemakkelijk te gebruiken. Je voegt een focus trefwoord in, dit is het belangrijkste woord uit je tekst. Waar wil je dat mensen je artikel op vinden, waar draait het om in je artikel? Dit zijn vragen die je kan stellen om het focus trefwoord te vinden.

Als tweede voeg je een meta-omschrijving in. Dit is een zeer beknopte samenvatting van je artikel. Deze omschrijving zal ook getoond worden wanneer iemand je artikel in een zoekmachine vind. Onder het kopje tekstanalyse zal je nog een aantal tips vinden waar een goede SEO content aan moet voldoen.

SEO plugin van Yoast - Hoe schrijf ik goede content

“Screenshot van de SEO plugin van Yoast voor dit artikel”

digital marketing

digital marketing

 

Daarnaast kan je ook een online marketing bureau inhuren om je te helpen met search marketing. Zo’n online bureau zoals https://www.riveronline.nl regelt alle zaken omtrent Google en je vindbaarheid op het web! Ideaal!

 

Wat gebruik jij om goede content te schrijven?

 

Ik ben erg benieuwd wat je van dit artikel vonden. Laat je het me weten in de reacties?

***

Meer zien van mij? Volg me dan op: Facebook * Instagram * Twitter * Bloglovin’ * YouTube

LIEFS, CHARLOTTE ♥

You may also like

12 Comments

 • Danny

  Charlotte :),

  leuk en interessant artikel … merk wel een typefoutje op bij je zin : ‘Deze heeft een digiale zoom van 50x en kan filmen in HD-kwaliteit.’

  Uiteraard moet dit digitale zoom zijn 🙂

  Verder bedankt voor de tips :), kan ze goed gebruiken.

  Groeten,

  Danny

  8 januari 2016 at 15:08 Reply
  • Charlotte | Lovely Charlotte

   Hi Danny!

   Dankjewel voor het opmerken van de fout! Tja niet iemand anders laten lezen, hé, dan krijg je deze dingen 😉
   Fijn dat je iets hebt aan de tips en leuk dat je een reactie achterlaat! Elke week op vrijdag komen er nieuwe tips online, misschien iets om te volgen 🙂

   Groetjes, Charlotte

   8 januari 2016 at 15:18 Reply
 • Wendy

  Thanx voor de tip van Canva! Ik blog zelf nog geen jaar en ben een echte schrijffanaat maar een ei met foto’s, haha 😉

  8 januari 2016 at 15:16 Reply
  • Charlotte | Lovely Charlotte

   Haha, oefening baart kunst! Mijn vader is fotograaf, dus ik heb een goede leermeester 🙂
   Vooral blijven oefenen met foto’s maken en niet bang zijn om het verkeerd te doen!

   Succes en bedankt voor je reactie!

   8 januari 2016 at 15:23 Reply
 • Janske

  Ik gebruik ook een spellingcontrole voordat ik een artikel plaats aangezien mijn Nederlands niet zo sterk is
  Janske onlangs geplaatst…Reminder: Cadeaupakket winactie! Doe je al mee?!My Profile

  8 januari 2016 at 18:49 Reply
 • Mariska

  Hele goede tips! Ik doe m’n best en gebruik ook de SEO Yoast plugin, die ik heel fijn vind werken!

  8 januari 2016 at 22:26 Reply
  • Charlotte | Lovely Charlotte

   Ja, die plugin werkt heel handig, hè! Ik heb even snel en kijkje genomen, maar volgens mij doe je het erg goed 😉

   8 januari 2016 at 22:30 Reply
 • Reshma

  Bedankt voor de fijne tips! Heb hier zeker iets aan, ik blog zelf 4 maanden.

  9 januari 2016 at 10:30 Reply
 • Bregje

  Handige tips, thanks! Canva gebruik ik ook, heel erg fijn! X
  Bregje onlangs geplaatst…De muziek van….JoyceMy Profile

  11 januari 2016 at 09:28 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: