Besparen op energie… ik heb geen flauw idee wat wij maandelijks betalen aan energie. Dafydd regelt al deze dingen en ik bemoei me er vooral niet mee. Eerlijk is eerlijk, ik heb er het geduld niet voor en de interesse niet naar. Prima geregeld zo 😉
Maar ik wilde jullie zijn handige tips niet ontzeggen. Het blijft een feest om Dafydd aan de telefoon te horen met verkopers. Binnen de kortste keren weten ze aan de andere kant niet meer wat ze moeten zeggen en is het gesprek klaar 😂 Hieronder vind je dus zijn tips voor het vergelijken van energieleveranciers.
“Goedenavond, spreek ik met meneer Evans?” En dan is het duidelijk – je hebt een energie verkoper aan de lijn. Dit is hoe het script normaal gesproken begint. Wij krijgen meestal rond etenstijd of als Ifan naar bed moet deze telefoontjes. In het verleden heb ik vaak naar het hele verhaal geluisterd, maar nu heb ik een aantal tips om snel alle nuttige informatie te krijgen uit deze gesprekken.
- Noteer ergens hoeveel je nu betaalt voor je energie – een verkoper belt je met de mooiste aanbieding (volgens hun), maar hoe beoordeel je de aanbieding zonder zelf te weten wat je betaalt?
- Vraag de verkoper meteen de kWh prijs voor elektriciteit en een m3 aan gas kost – hoe langer het gesprek doorgaat, hoe meer tijd er is om je over te halen met een wollig verhaal. Als je meteen de kWh en m3 prijs weet, kan je een snelle vergelijk maken. Lager = verder praten, hoger = geen reden om door te gaan. Het gaat tenslotte om jouw portemonnee.
- Sommige aanbiedingen lijken heel mooi op het eerste gezicht, bijvoorbeeld 25% korting op stroom. Maar het stroom tarief bestaat voor 75% uit belasting (en daar krijg je dus geen korting over) en uiteindelijk is de korting dus eigenlijk maar 6,25%.
- Ga niet meteen in op het aanbod – de energiemarkt heeft vrij veel aanbieders, het loont om verder te kijken dan één aanbieder. Voor het overstappen van energieleverancier kan je de handige website zoals energievergelijker gebruiken. Op deze site kan je invullen hoeveel je verbruik is voor gas en elektra (obv je laatste afrekening), en je adres en je huidige energieaanbieder en dan heb je een overzicht met de beste tarieven. Ik heb zelfs meegemaakt dat deze website een lagere tarief kon aanbieden dan wanneer ik rechtstreeks met de telefonische verkopers in gesprek was!
- Overstappen (als het loont) – overstappen kan veel geld besparen, dus het loont altijd om kritisch te kijken als het vaste tarief ten einde komt. Als je besluit om over te stappen via energievergelijker, dan regelen zij de overstap en je komt niet zonder stroom of gas te zitten. Weinig moeite dus!
Ik heb een sport gemaakt van deze telefoontjes. Nog een laatste tip: Als het aanbod zo mooi is, dan zou een leverancier er geen probleem mee hebben als het wordt vergeleken. Uiteindelijk zouden zij toch als beste uit de bus moeten komen!
Veel succes!
Groet, Dafydd