Lifestyle

10 dingen die je vanaf je 30ste zou moeten doen

Als ik ergens heel blij van word, dan is het wel van lijstjes. To-do lijstjes, afvinklijstjes, boodschappenlijstje, noem het maar op. De afgelopen tijd besef ik me een aantal dingen, die ik graag eerder had geweten of had bedacht. Daarom besloot ik om een lijstje te maken met de 10 dingen die je vanaf je 30ste zou moeten doen. Niet om ‘goedbedoelde advies’ op te dringen, maar om mijn ideeën (waar ik zelf echt iets aan heb!) met je te delen.

Inhoudsopgave

Investeer in duurzame en tijdloze kledingstukken

Toen ik nog jonger was, was meer altijd beter. Ik kon erg blij worden van goedkope kledingstukken waar ik veel van kon kopen. Uiteraard is een studentenbudget ook niet zo heel hoog dus is het niet meer dan logisch als je niet investeert in duurzame en tijdloze kleding.

Nadat ik was afgestudeerd en een baan kreeg veranderde het budget, maar eigenlijk mijn koop gedrag niet. Nog steeds vond ik het heerlijk om vooral veel te kopen. Tot een paar jaar geleden. Ik ben mij meer bezig gaan houden met duurzaamheid en werd moe van die overvolle kledingkast. Iedere dag had ik geen idee wat ik aan wilde trekken en stond ik uren voor de kast te twijfelen.

De laatste tijd ben ik meer gaan investeren in tijdloze kleding. Een van mijn favoriete merken is Sézane. Inmiddels heb ik al aardig wat items uit hun collectie.

Draag sieraden

Sieraden zijn voor mij heel belangrijk en daarnaast geeft het je outfit zoveel extra! Mijn verloving- en trouwring, de ring die ik kreeg toen we 5 jaar getrouwd waren, de camee ring die ik van mijn oma heb geërfd en twee gouden armbandjes draag ik elke dag. Ik heb een aantal paar oorbellen die ik afwissel met elkaar.

Van Mostert Juweliers kreeg ik een prachtige edelsteen ketting voor dames. Het is een fijn gouden kettinkje met een saffier. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik een saffier overal mooi bij vind passen. Daarnaast ben ik sinds mijn 30e meer gouden sieraden gaan dragen. Vroeger vond ik goud maar niks, maar nu ik wat ouder word vind ik het juist wel goed passen. Het kettinkje past overal bij en ik draag het dan ook elke dag.

Enige tijd geleden heb ik een gouden plaatje met Ifan’s naam in zijn eigen handschrift laten maken, deze draag ik ook aan het kettinkje.

Doe dingen meteen

Van uitstel komt afstel. Of in mijn geval, vergeten. Daarom probeer ik dingen meteen te doen. Vuile borden in de afwasautomaat, was ophangen wanneer de wasmachine klaar is of was opvouwen/opruimen. De intentie is er echt om het te doen, maar ik vergeet het gewoon als ik het niet meteen doen. En nee, dat heeft niks met de leeftijd te maken 😉

Praat over de dingen die je dwars zitten

Of dit nou met je partner, ouders, vriend(in) is of met een professioneel iemand, het maakt niet uit. Blijf niet te lang lopen met dingen die je dwars zitten en spreek ze uit. Door met elkaar te blijven praten zorg je voor een opgeruimd hoofd en kan je er met frisse moed weer tegenaan. Het zorgt er ook voor dat je elkaar beter begrijpt.

Sport regelmatig

Als kind vond ik sporten heel leuk. Ik heb lang paard gereden, jazz ballet gedaan, gezwommen en getennist. Op een gegeven moment veranderde dit en heb ik een hele tijd niks meer aan sport gedaan. Na mijn zwangerschap van Ifan wilde ik weer iets gaan doen, maar wist iet wat. Met een vriendin ben ik toen gestart met een soort bootcamp met een personal trainer. Het was niet echt personal want we hadden een groepjes van 4-5 vrouwen, maar er was wel veel persoonlijke aandacht.

Uiteindelijk ben ik gestopt met dit groepje en ben ik doorgegaan met boksen met deze personal trainer. Dit was dus wel personal trainen 😉 Dat boksen doe ik dus al zo’n 8 jaar. Helaas het laatste jaar niet meer, maar daarvoor in de plaats ben ik begonnen met weight lifting. Dit vind ik dus echt heel leuk en ben ik er ook nog best goed in.

discs for barbell on metal stand
Photo by Anete Lusina

Ik dacht altijd dat sporten niks voor mij was en dat ik het niet leuk vind, maar daar ben ik helemaal van terug gekomen. Niet iedere keer ga ik met mega veel zin heen, maar eenmaal bezig geniet ik enorm van mijn uurtje ontspanning door inspanning.

Ontbijt iedere dag

Ik snap niet dat er mensen zijn die niet ontbijten. Het is niet zo dat ik enorm veel eet ’s ochtends, maar ik moet wel echt wat binnen krijgen anders kan ik echt niet functioneren. Mijn lichaam staat dan nog zo in de ‘slaap-stand’.

Door te ontbijten breng je jouw spijsvertering op gang en daarnaast zorgt een gezond ontbijt ervoor dat je minder ongezonde snaaimomenten hebt gedurende de dag. Ik zeg win-win!

Doe een digitale detox

Ik ben een paar maanden helemaal offline geweest als het gaat om Facebook en Instagram. Ik was er zo klaar mee. Ik voelde constant de druk om maar iets te moeten posten, hoewel ik geen flauw idee had wat.

Ik besloot om rigoureus de apps van mijn telefoon te verwijderen. Dat was de eerste week wel echt wennen, mijn vinger ging automatisch naar de plek waar de apps hadden gestaan. Maar het luchtte enorm op. Geen druk, geen fomo, niks meer.

Inmiddels is de app weer geïnstalleerd maar heb ik een limit van 30 minuten per dag ingesteld. Toch een beetje online maar geen ‘verslaving’ meer.

Maak tijd voor vrienden en familie

Klets een half uurtje met je ouders over van alles en nog wat, doe een wijntje met je beste vriendin en luister naar haar verhalen en pas op de kinderen van je broer en zus. Niks is belangrijker dan je familie en je vrienden, dus maak er tijd voor!

Lovely Pictures #11 | September

Sparen

Iets waar ik nooit echt aan heb gedaan. Sparen komt nog wel en dat doe ik wel als ik oud ben. En toen werd ik verliefd op een accountant (die nu bankier is) en veranderde dit. Dafydd heeft zijn zaakjes altijd goed op orde gehad. Door hem ben ik zelf ook gaan sparen en nu merk ik hoe ontzettend fijn het is om wat achter de hand te hebben. Het geeft zoveel zekerheid.

Geniet van het leven!

Vaak zijn de dingen waar ik enorm van geniet kleine dingen. Samen op de bank een film kijken onder een dekentje, de slappe lach krijgen terwijl Dafydd en Ifan geen idee hebben waar het over gaat, samen met mijn ouders en zusje lekker eten, Ifan die me een heel dikke knuffel geeft, mijn nicht Lexie die ’tante Sjelot’ zegt, heel hard met muziek meezingen in de auto, in de zon zitten, spelletjes avond met Dafydd, eindeloos kletsen met vriendinnen, lachen met de kinderen in mijn klas, en nog zoveel meer ♡

Waar geniet jij het meest van?

Liefs, Charlotte 💕

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: