Mama & Kids

Blijven zitten of wel na 1,5 jaar kleuteren naar groep 3?

Ifan is in januari 2016 gestart op school. Nu, na 1,5 jaar kleuteren, hadden we een gesprek met de leerkrachten van zijn groep om te kijken of Ifan door zou gaan naar groep 3 of dat hij nog een jaartje groep 2 zou doen.

 

1,5 jaar kleuteren

In het oudergesprek van afgelopen keer, ergens in de winter, werd al aangegeven dat de juffen van Ifan twijfelde of hij naar groep 3 zou gaan. Het was toen nog een half jaar voordat het laatste en ‘beslissende’ rapport zou komen, dus we besloten het aan te kijken tot die tijd en dan nog een gesprek in te plannen.

Dit gesprek heeft afgelopen week plaats gevonden. Voor ons was het eigenlijk al duidelijk, maar wat wij het allerbelangrijkste vonden is dat er gedaan wordt wat het beste is voor Ifan.

 

Ifan

Ifan is een enthousiast, sociaal en vooral heel vrolijk kind, wat heel graag naar school gaat. Als er enige twijfel bestond over of hij het wel zou halen in groep 3 leek dit ons geen goed idee. We willen niet dat hij op zijn tenen moet lopen om mee te komen en vervolgens school niet meer ziet als een fijne, veilige en leuke plek.

 

Het gesprek

De juffen hadden ook een duidelijke mening, voor hun was het eigenlijk bij het vorige gesprek al duidelijk hoe Ifan’s volgende schooljaar eruit zou gaan zien. Zij herkenden zich in ons gevoel en we hadden beide dezelfde gedachtegang.

Voor Ifan is 1,5 jaar kleuteren te weinig om naar groep 3 te gaan. Hij speelt nog veel te graag en raffelt zijn werkjes af. Hij vind het lastig om zich voor een langere periode te moeten concentreren en heeft een korte spanningsboog.

Wij vinden het helemaal prima om hem nog een jaar in groep 2 te ‘laten zitten’. Anderhalf jaar kleuteren is eigenlijk ook wel heel weinig. Het ene kind doet het hier prima op en de ander heeft gewoon even wat langer nodig. Ik vind het geen probleem. En Ifan, die vind het vooral héél fijn dat hij nog een jaartje bij zijn o zo geliefde juffies mag blijven ♡

 

Wat vind jij van 1,5 jaar kleuteren, te kort of genoeg?

 

Liefs, Charlotte ♥

Volg Lovely Charlotte ook via e-mail!

[do_widget id=blog_subscription-6]

You may also like

7 Comments

 • Marijke

  Te kort! 1,5 jaar kleuteren dan hè! Staat niet voor niets 2 jaar voor. En dat ze voor november en december kinderen al kijken of het kan prima. Maar alles erna mag van mij lekker blijven kleuteren. Oké er zijn daar ook altijd uitzonderingen op. Maar een goede keuze. T is van februari en ik ga ervan uit dat hij ook lekker nog 2 jaar bij de kleuters blijft.

  22 juni 2017 at 21:10 Reply
 • Annabel

  Met Marijke en jullie eens Charlotte. De meeste kinderen zijn hier ook echt nog niet aan toe na 1,5 jaar! Goed dat er per kind gekeken wordt. In 6 jaar kleuter onderwijs, heb ik 1 leerling gehad, die hier wel aan toe was.

  22 juni 2017 at 21:40 Reply
 • Joyce

  Aron is van december en heeft 2,5 jaren gekleuterd en ik had het mij niet beter kunnen voorstellen. Hij is sinds een paar maanden wel echt klaar voor groep 3 en dat was hij vorig jaar nog niet.

  22 juni 2017 at 21:45 Reply
 • Vlijtig Liesje

  Mijn middelste zoon moest het tweede jaar overdoen, en kort daarna verschenen er allerlei artikelen dat dit zinloos is. Je kunt een kind beter laten overgaan. Onze zoon was van april.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Zelf een speurtocht maken voor een kinderfeestjeMy Profile

  23 juni 2017 at 11:56 Reply
 • ellen

  Féline is van maart en wij hopen op dit moment dat haar ontwikkeling doorzet zoals ze nu gaat dat het bij 1.5 jaar kleuteren bliift. Ze telt tot 100 begint letters te lezen doet simpele rekensommen en rijmt de hele dag door.. zolang zij happy is vind ik alles goed.. speelt nu met de oudste kleuters voornamelijk ..
  Elk kind is anders… we gaan het meemaken..

  25 juni 2017 at 23:37 Reply
 • Lovely Pictures #31 | Bruiloft van m'n zusje! | Lovely Charlotte

  […] Persoonlijk […]

  28 juni 2017 at 20:01 Reply
 • Lovely Pictures #33 | Legoland & Wales! | Lovely Charlotte

  […] was het de maand van de laatste schoolweek van het schooljaar. Omdat Ifan in groep 2 zat (en zit 😉), voerde hij samen met alle andere groep 2-ers een musical op. Dit jaar werd er gekozen […]

  25 september 2017 at 20:00 Reply
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: